Nikolić i Dačić danas sa ruskim ministrom saobraćaja
Foto: Zorana Jevtić

Ekonomska saradnja Srbije i Rusije

Nikolić i Dačić danas sa ruskim ministrom saobraćaja

InfoBiz -
Nikolić će razgovarati sa ministrom Sokolovim, sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Čepurinom i predsednikom ruskih železnica Vladimirom Jakunjinom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić imaće danas odvojene sastake u Beogradu sa delegacijom Ruske Federacije, koju predvodi ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

Nikolić će u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike razgovarati sa ministrom Sokolovim, sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Čepurinom i predsednikom ruskih železnica Vladimirom Jakunjinom, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.Premijer Dačić će se sa ruskom delegacijom sastati u Vladi Srbije, najavila vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Nikolić i Dačić će danas takođe prisustvovati u Pančevu ceremoniji početka izgradnje železničkog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo, koja se finansira iz sredstava ruskog kredita, od 800 miliona dolara.Svečanom početku izgradnje i elektrifikacije drugog železničkog koloseka od Pančevačkog mosta do stanice Pančevo Glavna, kako je najavljeno, prisustvovaće srpski ministar saobraćaja Aleksandar Antić i njegov ruski kolega Sokolov, ambasador Čepurin, direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović i predsednik ruskih železnica Jakunjin.

Sporazum o ruskom kreditu potpisan je januara 2013. godine u Moskvi i njime će biti finansirano 85 odsto vrednosti radova. Dobijen je sa rokom otplate na 10 godina, grejs periodom od četiri godine i godišnjom kamatom od 4,1 odsto.

Ruskim kreditom biće finansirano ukupno pet projekata: Beograd - Pančevo, rekonstrukcija i modernizacija šest deonica na Koridoru 10 u dužini od 112 km, izgradnja drugog koloseka i rekonstrukcija postojećeg na deonici Stara Pazova- Novi Sad u dužini 44 km na Koridoru 10, obnova pruge Beograd - Bar kroz Srbiju u dužini od 200 km i nabavka novih dizel motornih garnitura iz Rusije u vrednosti od 100 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track