Nikolić na prijemu kod Obame

Njujork

Nikolić na prijemu kod Obame

Politika -
Predsednik Srbije će u sedištu UN na Ist riveru u ponedeljak učestvovati na visokom panelu o vladavini zakona, kojim će predsedavati Vuk Jeremić, a osim sa Banom, razgovaraće i sa Dimitrisom Hristofijasom, predsednikom Kipra

NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u Njujork, gde će učestvovati na plenarnom zasedanju Generalne skupštine UN i imati seriju bilateralnih susreta sa svetskim liderima - među prvima sa generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Ki-munom, u ponedeljak popodne.

Nikolić će u sedištu UN na Ist riveru u ponedeljak učestvovati na visokom panelu o vladavini zakona, kojim će predsedavati Vuk Jeremić, a osim sa Banom, razgovaraće i sa Dimitrisom Hristofijasom, predsednikom Kipra - jedne od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo.Kosovo i ekonomska pitanja će, kako je najavio spoljnopolitički savetnik predsednika Marko Đurić, biti u centru pažnje Nikolićevih bilateralnih susreta, na zasedanju koje će u Njujorku okupiti lidere 193 zemalja članica UN.

Nikolić će u ponedeljak uveče, zajedno sa ostalim svetskim liderima, biti gost na prijemu koji u poznatom njujorškom hotelu Valford Astorija priređuje američki predsednik Barak Obama.Sa posebnom pažnjom očekuje se i susret Nikolića sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton koji je planiran za četvrtak.

"U razgovoru sa Eštonovom sigurno će biti tema sveopšta saradnja Srbije sa EU, tekuća politička pitanja uključujući tu i politički proces između Beograda i Prišine", kazao je Đurić.

Prema najavama iz Beograda, posle posete Nikolića Njujorku trebalo bi da budu poznate detaljnije informacije o tome na kojem će nivou, u kojem „formatu“ biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, čija se „normalizacija odnosa“ ističe kao uslov za dobijanje datuma početka pregovora sa EU.

Uz predsednika Srbije, kao član srpske delegacije, u Njujorku boravi i šef diplomatije Ivan Mrkić.Debata na Generalnoj skupštini UN počinje u utorak, a Nikolić će se šefovima država i vlada država članica svetske organizacije obratiti odmah nakon Obame, kao treći govornik.

Plenarno zasedanje GS UN biće - po tradiciji - prilika da šefovi država i vlada zemalja članica UN iznesu svoja mišljenja o pitanjima od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Tema debate koju je odabrao predsedavajući Vuk Jeremić je rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track