Ozbiljno ugrožena bezbednost građana Pokrajine
Foto: Tanjug

Kriza na Kosovu

Ozbiljno ugrožena bezbednost građana Pokrajine

Politika -
Sastanku su prisustvovali premijer Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministarka pravde Snežana Malović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sa odlazećim premijerom Mirkom Cvetkovićem i nekoliko ministara, a prema nezvaničnim saznanjima, razgovor se ticao jutrošnjih incidenata na severu Kosova.

Pored Cvetkovića, na sastanku kod Nikolića bili su ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministarka pravde Snežana Malović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Oni su nešto posle 12.30 izašli iz zgrade Predsedništva Srbije, ali nisu davali izjave.

Unmik, Kfor i Euleks da spreče izazivanje nestabilnosti na severu Kosova

"Kfor je danas počeo uklanjanje barikada kod Zvečana. U akciji je povređeno najmanje troje Srba i jedan vojnik Kfora. Vojnici su uklonili barikade u selu Rudare i Dudin krš i blokirali sve pristupe mestima na kojima su bile blokade. Ozbiljno ugrožena bezbednost građana Pokrajine, rečeno je na vanrednoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet za nacionalnu bezbednost održao je vanrednu sednicu povodom jutrošnjih incidenata na severu AP Kosova i Metohije. Na sednici je konstatovano da je ozbiljno ugrožena bezbednost građana Pokrajine.

Savet za nacionalnu bezbednost pozvao je međunarodne misije Unmik, Kfor i Euleks da u okviru svog mandata, spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i straha među srpskim stanovništvom i uzdrže se od primene sile prema nezaštićenim građanima Pokrajine.Savet za nacionalnu bezbednost je apelovao na građane da se uzdrže od sukoba sa pripadnicima međunarodnih misija i time doprinesu smirivanju situacije. Na Kosovu i Metohiji svi problemi se moraju rešavati dijalogom, bez nasilja i to je jedini put ka stabilnosti čitavog regiona, ocenio je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije.

Savetu za nacionalnu bezbednost predsedavao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a sastanku su prisustvovali predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, ministri odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor Bezbednosno informativne agencije i šefovi Vojno-bezbednosne agencije i Vojne obaveštajne agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track