Nikolić: Otvaramo novu stranicu odnosa Srbije i Hrvatske

Predsednici u Tavankutu

Nikolić: Otvaramo novu stranicu odnosa Srbije i Hrvatske

Politika -
Nikolić je, posle razgovora sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice, kome je prisustvovao i Josipović, istakao da Srbija i Hrvatska mogu da iza sebe da ostave sve što ih je delilo u prošlosti i počnu novu istoriju svojih naroda

SUBOTICA - Srpski predsednik Tomislav Nikolić i hrvatski predsednik Ivo Josipović posetili su danas mesto Donji Tavankut kod Subotice, a Nikolić je rekao njih dvojica otvaraju stranicu knjige odnosa između Srbije i Hrvatske, koju se niko pre njih nije usudio da otvori.

Popravljanje odnosa između dve zemlje dobra je poruka za građane, rekao je Nikolić.

On je, posle razgovora sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u tom mestu, kome je prisustvovao i Josipović, istakao da Srbija i Hrvatska šalju dobru poruku da mogu iza sebe da ostave sve što ih je delilo u prošlosti i da mogu da počnu novu istoriju svojih naroda.

Istina da je u prošlosti bilo tragičnih događaja, želimo da ih više nikad ne bude, rekao je Nikolić i dodao da su on i Josipović danas uživali u Tavankutu, da su čuli šta je dobro i šta nije u odnosima dveju zemalja, kao i da su shvatili koliko još moraju da rade da bi, otvorili potpuno novu, belu i čistu stranicu odnosa dveju zemalja.

Premam njegovim rečima, "posle ovih razgovora jasno je da to što smo mi lični prijatelji nije dovoljno i da moramo učiniti da se odnosi naših građana stalno poboljšavaju".

Nikolić je izneo uverenje i da je siguran da će sledeći put u javnosti moći da iznese mnogo više podataka o tome šta je učinjeno na popravljanju odnosa dveju zemalja jer im je, posle ovih razgovora, mnogo jasnije šta treba da rade.

Josipović je rekao da je veoma zadovoljan razgovorima koje je vodio sa Nikolićem, a da je poseta Tavankutu bila prilika da otvoreno progovore o svim problemima, posebno odnosu prema manjinama.

Manjine su bogatstvo koje povezuje dve države i, poštujući njihova prava, ništa ne gubimo već dobijamo, ocenio je on.

Ja verujem da će Srbija učiniti sve što može da položaj Hrvata u Srbiji bude bolji što je obaveza i nas prema manjinama u Hrvatskoj, rekao je Josipović.

Nikolić je u Osnovnoj školi "Matija Gubec" u Tavankutu, obraćajući se učenicima subotičkih škola koje nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i učenicima škola u Vojvodini koji pohađaju predmet hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture, rekao da budućnost odnosa srpske i hrvatske dece mora da bude neopterećena onim što smo, kako je rekao, doživeli "mi i naši stari".

On je učenicima koji su ga pitali da li postoji škola za predsednika, poručio da takva škola postoji i da se zove život.

Josipović je izneo uverenje da se otvara nova stranica u odnosima Srbije i Hrvatske i dodao da Srbija i Hrvatska moraju pružiti svojim građanima sve uslove bez obzira na to da li su Srbi, Hrvati ili neke druge nacionalnosti, da napreduju, neguju tradiciju, običaje i kulturu.

Ovaj dan i dobre želje predsednika Nikolića jesu znak optimizma da sve ružno što se dešavalo više neće biti, da će ljubav, prijateljstvo biti snaga koja će nas voditi u životu i verujemo da vam možemo pružiti srećno detinjstvo, istakao je Josipović.

Nikolić i Josipović su prisustvovali otvaranju Dvanaestih dana hrvatske knjige i reči "Balint Vujkov", najveće književne manifestacije vojvođanskih Hrvata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track