Nikolić: Pokazali smo da je moguće i Rusija i EU
Foto: Tanjug

Nikolić: Pokazali smo da je moguće i Rusija i EU

Politika -
Nakon sastanka sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije, predsednik Srbije je istakao stav o vojnoj neutralnosti Srbije i njenom neučešću u globalnim vojnim savezima

BEOGRAD - Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beogradu da je Srbija u poslednjih godinu dana pokazala da je moguće istovremeno graditi što kvalitetnije odnose s Rusijom i težiti članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je posle sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim.

Nikolić je nedavno potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije ocenio kao veliki korak napred u bilateralnim odnosima, jer tim sporazumom mogućnosti za unapređivanje međusobne saradnje postaju praktično neograničene, dodaje se u saopštenju predsednikove pres službe. On je rekao da je i saradnja na polju bezbednosti između Srbije i Rusije otvorena i jasna.

Nikolić je još jednom istakao stav o vojnoj neutralnosti Srbije i njenom neučešću u globalnim vojnim savezima i, kako se dodaje u saopštenju, u skladu s tim ocenio "korisnim što je Srbija dobila status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pošto je već ranije takav status imala u Parlamentarnoj skupštini Severnoatlantskog saveza (NATO)".

Patrušev se saglasio s važnošću strateškog partnerstva Srbije i Rusije i istakao da je sada vreme da se odnosi dve zemlje što više unaprede na svim poljima.

On je ocenio korisnim prisustvo Srbije kao posmatrača u ODKB, ali i učešće predstavnika Srbije na brojnim međunarodnim savetovanjima u vezi s pitanjima bezbednosti.

Nikolić je, kako se dodaje u saopštenju, ponovio poziv predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da poseti Srbiju u decembru ove godine, tokom otvaranja radova na gasovodu Južni tok.

Dačić i Patrušev o jačanju saradnje Srbije i Rusije

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev ocenili su u današnjem razgovoru da tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dve zemlje pružaju mogućnosti za jačanje saradnje i razvoj bilateralnih odnosa u svim oblastima, saopštila je Vlada Srbije.

Premijer Dačić je istakao da Srbija dijalogom o problemima na Kosovu i Metohiji nastoji da postigne pravedno rešenje koje će obezbediti opstanak Srba u južnoj pokrajini i osigurati trajnu stabilnost u regionu.Posebno je bilo reči o unapređenju ekonomske saradnje sa Rusijom koja je strateški partner Srbije.

"Srbija je opredeljena za realizaciju projekta gasovoda Južni tok i otvorena je za ruske investicije u energetskom sektoru, u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i telekomunikacija", rečeno je na sastanku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track