Nikolić: Poslanici, podržite rezoluciju!
Foto: Tanjug

Nikolić: Poslanici, podržite rezoluciju!

Politika -
Predsednik Srbije pozvao je poslanike Skupštine Srbije da u subotu podrže ovaj dokument, izrađžavajući uverenje da će shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost

BEOGRAD - Platforma, koja je zajednosa rezolucijom dobila jednoglasnu podršku državnog vrha, odnosno Vlade i predsednika Tomislava Nikolića, neće biti objavljena, dok će rezolucija u subotu biti pred poslanicima.

Predsednik Srbije pozvao je poslanike Skupštine Srbije da u subotu podrže ovaj dokument, rekavši da se "nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost jer je reč o predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se stiču politički poeni".Nikolić je poručio da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rešavanja kosovskog pitanja."Želim da pomognem Vladi i šta god da im treba mogu da mi se obrate jer sam danas bio na sednici Vlade koja zaslužuje da joj se pomogne", rekao je Nikolić.Predsednik Nikolić rekao je da on i Vlada Srbije na Kosovo i Metohiju gledaju isključivo u okviru Ustava i najavio donošenje posebnog zakona o Kosovu i Metohiji."Ja Kosovo i Metohiju ne vidim kao nezavisnu državu, Vlada Srbije ga ne vidi kao nezavisnu državu, ni današnja opozicija, tako da o tome u celoj Srbiji nema dileme", poručio je Nikolić.Nikolić je rekao da je suština početnog dokumenta, uprkos izmenama, ostala ista."Ima ublažavanja ivice, da tako kažem, i uklonjeni su delovi koji su mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora. Takve sumnje su morale da budu otklonjene", rekao je Nikolić. Predsednik Nikolić je rekao da je današnja vlast bila opozocija u vreme kada su stvarani uslovi za ovakav predlog rezolucije, a da je današnja opozicija vlast koja je dovela do ovog nivoa odnosa sa privremenim institucijama u Prištini.Predlog rezolucije o Kosmetu će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije na sednici koja je zakazana sa subotu u 10 časova.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović sutra će na kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o sednici na kojoj će biti razmotren predlog rezolucije o Kosmetu.

"Rezolucijom o pregovorima sa Prištinom, Srbija predlaže rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu, čime se priznaje njegova celovitost u smislu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, ali bez priznavanja nezavisnosti. Ta platforma će ostati dokument koji neće ići u javnost jer nije uobičajeno da se o platformi i taktici upoznaju oni sa kojima tek treba da razgovaramo. U skladu sa tim i na osnovu toga je Vlada Srbije predložila rezoluciju Narodnoj skupštini koja govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", rekao je Dačić.

On je rekao da je "Srbija bar danas na sednici Vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji".

"Poruka rezolucije jeste da želimo sveobuhvatno rešenje, da ćemo nastaviti dijalog i traženje rešenja. Imamo potrebu da odbranimo naše nacionalne i državne interese i predložimo kako mislimo da bi Srbi trebalo da se organizuju i žive na KiM u uslovima kada nema konačnog rešenja onako kako je predviđeno po Rezoluciji 1244", rekao je Dačić.Dačić je rekao i da treba omogućiti i da Srbija dobije datum za početak pregovora o ulasku u EU.Naravno, polazi se od toga, naglasio je Dačić, da Srbija ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Mi ćemo nastaviti tehnički dijalog već sledeće nedelje, biće poštovani svi do sada dogovoreni sporazumi, a svi naredni će biti postizani na osnovu rezolucije, rekao je Dačić.Premijer Dačić rekao je da je Srbija predložila način rešavanja pitanja paralelnih institucija na Kosovu i Metohiji."Ako se kaže da ne treba institucije Srbije da budu na Kosovu i Metohiji, a šta će onda da bude. Koje institucije? Tamo ne postoje ni jedne ni druge i mislim da je greška što su Srbi na Kosovu i Metohiji slušali Beograd 13 godina i nisu napravili svoju vrstu autonomnosti i svoje institucije", rekao je Dačić."Ovako razgovaramo o institucijama Srbije, a nama su potrebne institucije Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je premijer.Dačić je podvukao i da je ovo prvi put da je Beograd predložio rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu "koje nije priznato kao nezavisna država, ali kome se priznaje celovitost teritorije po Rezoluciji 1244".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja