Nikolić pred svetskim liderima posle Obame
Foto: KURIR

Generalna skupština UN

Nikolić pred svetskim liderima posle Obame

Politika -
Predsednik Srbije će u govoru istaći opredeljenost Srbije da nastavi evropski put, istovremeno ne odustajući od očuvanja teritorijalnog integriteta

NJUJORK - Generalna skupština UN započeće danas generalnu debatu na kojoj će govoriti šefovi država i vlada svih članica UN, a učesnicima će se kao treći govornik obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić će se obratiti svetskim liderima odmah nakon govora američkog predsednika Baraka Obame, a tokom dana će imati niz bilateralnih susreta sa šefovima država članica UN.

Visoka debata GS UN, koju će otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić je i centralni događaj zasedanja koje se svake godine održava u septembru.

Nikolić će u govoru istaći opredeljenost Srbije da nastavi evropski put, istovremeno ne odustajući od očuvanja teritorijalnog integriteta.

Takođe, on će istaći spremnost Beograda da nastavi razgovore s Prištinom, kao i zalaganje za očuvanje mira u regionu. Predsednik Srbije će u obraćanju svetskim liderima govoriti i o naporima za prevazilaženje svetske ekonomske krize. Nikoliić će tokom dana imati susrete s predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem, premijerom Kuvajta Džaberom Al Mubarakom Al Hamadom Al Sabahom i katarskim emirom Hamadom bin Kalifom Al Tanijem.

Predsednik Srbije je u ponedeljak, prilikom prvih susreta sa svetskim zvaničnicima, preneo opredeljenost Srbije afirmaciji uloge UN u svetu, kao i potrebu da se odnosi Beograda i Prištine rešavaju mirnim putem i konstruktivnim dijalogom.

Predsednik Srbije započeo je niz bilateralnih sastanaka susretom s predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom, generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i američkim predsednikom Barakom Obamom. U delegaciji Srbije koja je u poseti Njujorku rečeno da je Nikolić na prijemu u hotelu "Valdorf Astoria" upoznao Obamu sa naporima Srbije u prevazilaženju teške ekonomske situacije, uz sistemsku i beskompromisnu borbu protiv korupcije.

On je istakao da je korupcija povezana s organizovanim kriminalom i terorizmom, izrazivši najdublju zabrinutost zbog ubistva američkog ambasadora u Libiji.

Predsednik SAD Obama je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima na unapređenju odnosa i uverenje da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom.U razgovoru sa generalnim sekretarom UN, Nikolić je preneo opredeljenost Srbije da da pun doprinos afirmaciji uloge UN na svetskoj sceni.

On je ponovio stav Srbije o potrebi rešavanja odnosa Beograda i Prištine mirnim putem i konstruktivnim dijalogom.

Ban je rekao da je ohrabren Nikolićevim rečima i iskrenim zalaganjem za mir i stabilnost u regionu. Predsednik Srbije se prethodno sastao s predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom, sa kojim je konstatovao da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, ali da postoji mogućnost unapređenja naročito na ekonomskom planu.

Nikolić je posebno istakao da Srbija ne odstupa od teritorijalne celovitosti, dok je kiparski predsednik rekao da prijateljstvo dve zemlje nije ničim ograničeno ni uslovljeno, uz izraženu zajedničku saglasnost da se nastavi saradnja na svim poljima.Za četvrtak je predviđen susret sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track