Nikolić sa Orbanom: Prijateljski odnosi Mađarske i Srbije
Foto: Tanjug

Zvanični sastanak

Nikolić sa Orbanom: Prijateljski odnosi Mađarske i Srbije

Politika -
Zahvalni smo Mađarskoj na iskrenoj podršci u evrointegracijama Srbije, a posebno na solidarnosti tokom katastrofalnih poplava, naglasiio je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje prijateljski i da su posebno dobili na intenzitetu nakon istorijskog pomirenja u Čurugu.

"Zahvalni smo Mađarskoj na iskrenoj podršci u evrointegracijama Srbije, a posebno na solidarnosti tokom katastrofalnih poplava“, naglasio je predsednik Srbije i dodao da nas istorijski povezuje borba protiv velikih osvajača, a da period prve polovine 20. veka u kome smo ratovali treba da ostavimo u sećanju i da se okrenemo budućnosti.

Nikolić je istakao da mađarska manjina u Vojvodini predstavlja sponu dva prijateljska naroda i da treba graditi kontinuitet dobrih odnosa u obostranom interesu, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da se ta zemlja deklarativno i suštinski zalaže za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

"Mi političari znamo da situacija bez problema ne postoji, već da možemo izabrati između većeg i manjeg problema. Članstvo u EU donosi brojne pogodnosti, ali treba biti svestan činjenice da tu postoje i problemi", naglasio je Orban.

Mađarska je imala sopstveni model izlaska iz ekonomske krize i imala je puno problema zbog toga, podvukao je Orban i ocenio da se taj model pokazao kao dobar i realan. Mađarska i Srbija konstantno treba da unapređuju bilateralne odnose u oblasti ekonomije, investicija, prekogranične saradnje, kulture i brojnim drugim, zaključio je mađarski premijer, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track