Nikolić: Srbija je spona između istoka i zapada
Foto: Tanjug

Kopča koja nedostaje

Nikolić: Srbija je spona između istoka i zapada

Politika -
Sada je sve u rukama EU i Rusije, koje treba da se dogovore kako će izgledati rešenje problema u vezi sa Južnim tokom. Mnogo toga je u igri i mislite da postoji problem, a u stvari Srbija ima idealnu poziciju - Srbija je ona koja je prihvatljiva i za istok i za zapad, naveo je predsednik

OBRENOVAC - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da od predstojeće posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi očekuje korist za Srbiju, istakavši da je Srbija "kopča" koja nedostaje da bi istok i zapad bolje sarađivali.

Odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete Obrenovcu, Nikolić je rekao da je poseta predsednika Vlade Srbije Rusiji jedna u nizu poseta srpskih državnika toj zemlji poslednjih godina koja ima za cilj što bolju saradnju dve države.

"Politika Srbije iziskuje da se neprekidno održava kontakt između istoka i zapada. Možda smo mi kopča koja nedostaje istoku i zapadu da bi bolje sarađivali. Od svake posete predsednika vlade i bilo koga, očekujem samo korist za Srbiju", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li očekuje da dugovi za gas budu jedna od tema razgovora premijera u Moskvi, Nikolić je odgovorio da je to uvek tema razgovora i da ne možemo da se "pravimo ludi i ostavljamo po strani" kad nekome nešto dugujemo.

"Tražimo načine da taj dug namirimo u razumnom roku. Južni tok je bio šansa da to podmirimo u kratkom roku. Sudbina Južnog toka je u velikoj meri i sudbina našeg duga, energetskog snadbevanja i energetske sigurnosti", izjavio je Nikolić.

On je dodao da je sad sve u rukama EU i Rusije, koje treba da se dogovore kako će izgledati rešenje problema u vezi sa Južnim tokom.

"Mnogo toga je u igri i mislite da postoji problem, a u stvari Srbija ima idealnu poziciju - Srbija je ona koja je prihvatljiva i za istok i za zapad", rekao je Nikolić.

On je dodao da Bugarska intenzivno pregovara sa EU u vezi sa rešenjem problema Južnog toka i da je obavešten da je ta država iznela brojne argumente Evropskoj uniji u prilog tome da Južni tok bude urađen kao što je i dogovoreno."EU i Evropska komisija posebno sada pod predsedavanjem Italije mogu da budu mnogo bolje postavljeni prema ovom problemu nego do sad", zaključio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track