Nikolić: Trgovci organima moraju biti kažnjeni
Foto: Beta

Međunarodni dan nestalih

Nikolić: Trgovci organima moraju biti kažnjeni

Društvo -
Nikolić je istakao da će Srbija nastaviti da "u saradnji s nadležnim međunarodnim institucijama, čini sve što može da bi se saznala puna istina, a odgovorni za podmukla kidnapovanja i ubistva budu adekvatno kažnjeni

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas, povodom Međunarodnog dana nestalih, da Srbija nikada neće zaboraviti svoje građane za koje se pretpostavlja da su ubijeni kao žrtve trgovaca organima na Kosovu koji moraju biti kažnjeni.

"Naš dug prema porodicama nestalih je da učinimo sve da pokušamo da pronađemo njihove nestale članove, ali i da nikada ne zaboravimo sve naše sunarodnike za koje se pretpostavlja da su izgubili živote kao žrtve monstruoznih trgovaca organima na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Službe za saradanju sa medijima predsednika Srbije.

Nikolić je istakao da će Srbija nastaviti da "u saradnji s nadležnim međunarodnim institucijama, čini sve što može da bi se saznala puna istina, a odgovorni za podmukla kidnapovanja i ubistva budu adekvatno kažnjeni".

"Ovo je posebno tužan dan za našu zemlju i njene građane jer nas podseća na teška vremena ratova i stradanja kroz koja je naš region nedavno prošao. Od 12.000 nestalih u ratnim dejstvima na prostoru bivše SFRJ, jednu trećinu čine Srbi, ali je od nacije i vere mnogo značajnije da se radi o nedužnim ljudima, ljudima o kojima se decenijama ništa ne zna", naveo je Nikolić.

Put ka evropskoj budućnosti balkanskih zemalja vodi preko međusobnog razumevanja i saradnje u ovakvim, zajedničkim neprijatnim i teškim pitanja koja moraju da se reše da bi se u potpunosti zatvorilo poglavlje istorije obeleženo sukobima i stradanjima, dodao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo i da je neophodno sistemski preventivno delovati da bi se ubuduće predupredili ljudski gubici u elementarnim nepogodama.

"Porodicama svih nestalih treba pružiti svu potrebnu pomoć i podršku u rasvetljavanju sudbina njihovih najmilijih. Institucije Srbije će biti maksimalno privržene ovom cilju", naveo je Nikolić.

Nikolić je pozvao građane Srbije i celog sveta da prevaziđu međusobne razmirice i stvore humanije, mirnije i bezbednije okruženje.

Predsednik Srbije je ukazao da je izuzetno potresan podatak da se širom planete trenutno traga za više od milion ljudi, većinom nestalih u ratovima i prirodnim katastrofama. Nikolić je dodao da je neophodna intenzivnija međunarodna saradnja u rasvetljavanju svih relevantnih okolnosti u vezi sa utvrđivanjem činjenica o nestalima.

Istakao je da je Srbija principijelno zainteresovana za sve vidove zajedničkog delovanja s drugim zemljama i za maksimalno institucionalno angažovanje u vezi s tim pitanjem, podvukao je predsednik i istakao važnost zadovoljenja pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track