Nikolić u dvodnevnoj poseti Tunisu

Potpisivanje više bilateralnih sporazuma

Nikolić u dvodnevnoj poseti Tunisu

Politika -
Tomislav Nikolić će razgovarati sa predsednikom Tunisa Monsefom Marzukijem u u prisustvu delegacija dve države

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počinje danas dvodnevnu radnu posetu Tunisu, gde će razgovarati sa predsednikom te zemlje Monsefom Marzukijem i drugim visokim zvaničnicima.

Nikolića će na aerodromu uz najviše državne počasti dočekati predsednik Tunisa Marzuki.

Predsednici će potom razgovore nastaviti u Palati Kartaže u prisustvu delegacija dve države.

U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture Ivan Tasovac i savetnik predsednika Marko Đurić.

Nakon sastanka uslediće potipisivanje niza bilateralnih sporazuma: Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj razmeni, Sporazuma o drumskom prevozu i tranzitu ljudi i robe, programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta za 2014-2016. Nakon toga predsednici će se obratiti medijima.

Nikolić će se tokom dana sastati i sa predsednikom Skupštine Mustafom Ben DŽafarom, kao i sa ministrom kulture.

Drugog dana posete Nikolić će položiti vence na spomenik Sedžumi, zatim odlazi u Bizertu gde će obići Srpsko vojničko groblje i položiti vence i postaviti tablu zahvalnosti narodu Tunisa i bolnici "Sion".

Odatle odlazi u Menzel Kurgibi gde će položiti venac na Mauzolej francuskim i srpskim vojnicima.

Poseta se nastavlja sastankom Nikolića sa premijerom Tunisa Mehdijem DŽomom.

Nikolić će na kraju otvoriti izložbu "Srbi u Severnoj Africi od 1915-1919". Takođe, posadiće maslinovo drvo prijateljstva. Radi se o prvoj poseti srpskog predsednika Tunisu, ali i istorijskoj, jer će označiti kraj perioda u kojem je zabeleženo odsustvo političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, uprkos odličnim političkim odnosima u kojima nema otvorenih pitanja.

Činjenica da je poslednji put u poseti Tunisu bio predsednik nekadašnje SFRJ Josip Broz Tito još davne 1961. godine, daje dodatnu političku težinu poseti i demonstrira spremnost da se prijateljskim Tunisom otvori nova stranica u međusobnim odnosima u svakom pogledu.

Posle dužeg vremena u susretima sa najvišim tuniskim zvaničnicima razgovaraće se o bilaeralnim temama, a biće razmenjena gledišta o aktuelnim regionalnim pitanjima, kao i o saradnji na multilateralnom planu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track