NIKOLIĆ U TUNISU: Položio vence u Bizerti i Menzel Kurgibi
Foto: Tanjug

Potpisano niz sporazuma

NIKOLIĆ U TUNISU: Položio vence u Bizerti i Menzel Kurgibi

Politika -
Nikolić je položio venac na spomenik, a dočekao ga je uz svečanu gardu i vojne počasti, ministar odbrane Tunisa Gazi Žeribi
1 / 3 Foto: Tanjug

TUNIS - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavio je danas posetu Tunisu obilaskom spomenika u Sedžumiju i polaganjem venaca na groblja srpskih vojnika u Bizerti i Menzel Kurgibi.

Nikolić je položio venac na spomenik, a dočekao ga je uz svečanu gardu i vojne počasti, ministar odbrane Tunisa Gazi Žeribi. Nakon Sedžumija Nikolić je posetio Srpsko vojničko groblje u Bizerti gde je položio venac na kome je zapisano: "Junačkim precima, ponosni potomci". Na tom groblju su sahranjeni srpski vojnici, stradali u periodu od 1916-1919.

Iz Bizerte Nikolić je otišao u Menzel Kurigbu, gde je takođe položio venac i odao počast palim srpskim ratnicima na Srpskom vojničkom groblju. Predsednik Srbije je takođe posetio obližnji mauzolej francuskim i srpskim vojnicima. U Tunisu je sahranjeno preko 2.000 srpskih vojnika.

Nikolić je posetu Tunisu otpočeo juče susretom s predsednikom te zemlje Monsefom Marzukijem, koji ga je uz najviše državne počasti dočekao na aerodromu. Oni su zatim nastavili razgovore u Palati Kartaž u prisustvu delegacija dve države. Izrazivši zadovoljstvo što ga je Marzuki pozvao da dođe u prvu radnu i prijateljsku posetu prijateljskom Tunisu, Nikolić je poručio da između Srbije i Tunisa ne postoji nijedno otvoreno pitanje, ali da treba poraditi na tome da izvanredne političke odnose na odgovarajući način prati i privredna saradnja, što sada nije slučaj.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predsednikom Marzukijem, Nikolić je rekao da su se oni dogovorili da kroz unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje konkretizuju politički dijalog sa ciljem da se prijateljstvo dva naroda još više učvrsti i unapredi.

Nakon sastanka potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma: Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj razmeni, Sporazum o drumskom prevozu i tranzitu ljudi i robe i Program saradnje u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta za 2014-2016. Nikolić se juče sastao i s predsednikom Skupštine Mustafom Ben Džafarom i obišao Vojni muzej Bardo, gde je u knjigu utisaka upisao: "Kada se ovoliko kultura sudari na jednom mestu i ostave svoje tragove, rođeni na tom prostoru mogu samo da budu ponosni. Mi ostali, ponosni smo na vas koji ste sačuvali ovo blago koje pripada celom svetu".

Reč je o prvoj poseti srpskog predsednika Tunisu, ali i istorijskoj, jer će označiti kraj perioda u kojem je zabeleženo odsustvo političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, uprkos odličnim političkim odnosima u kojima nema otvorenih pitanja. U delegaciji koju predvodi Nikolić su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i savetnici predsednika.

http://www.youtube.com/watch?v=4Rshh4D7E4c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track