Nikolić u UN: Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo
Foto: Reuters

Nikolić u UN: Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo

Politika -
Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije, poručio je predsednik Nikolić u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u Njujorku da je Srbija privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, bez priznavanja nezavisnosti Kosova."Istovremeno, dozvolite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije", poručio je predsednik Nikolić u obraćanju Generalnoj skupštini UN.Nikolić je istakao da Srbija u nastavak pregovora ulazi potpuno spremna da pomogne da svi građani Kosova i Metohije žive bolje, u demokratskim i bezbednim uslovima, ali neće pregovarati o sprovođenju nezavisnosti takozvane države Kosovo.

"Tome je došao kraj, mada stalno slušamo da o statusu Kosova nema pregovora i da se mi o tome ništa ne pitamo .Šta to onda može da bude predmet pregovora i ko je uopšte merodavan da to odredi?", zapitao je predsednik Srbije.Prema njegovim rečima, problem Kosova i Metohije može da bude rešen i biće rešen na miran način.

"Srbija se obavezala i ispuniće sve obaveze koje je kao država preuzela dogovorima postignutim do sada, mada ih ocenjujem kao ispunjavanje spiska želja albanske strane i popuštanje našeg tadašnjeg rukovodstva pod teškim pritiscima", rekao je Nikolić.Srbija želi trajno, održivo i prihvatljivo rešenje za sve probleme, želi da ide napred u susret evropskoj budućnosti i u potpunosti je privržena procesu čiji rezultat bi trebalo da bude trajni mir između Srba i Albanaca, rekao je predsednik. "Mi imamo snažnu želju da se razgovori nastave u dobroj volji i dobroj nameri, imajući u vidu, pored ostalog, i činjenicu da je važno održati dinamiku evrointegracija Srbije i Zapadnog Balkana kako bi se dugoročno obezbedili napredak i stabilnost čitavog regiona. Srbija nudi konkretan predlog - direktne pregovore na najvišem političkom nivou", poručio je Nikolić u sedištu UN.

Dogovor se može postići samo na bazi konsenzusaOn je naglasio da su Srbija i on, kao njen demokratski izabrani predsednik, spremni za konstruktivno učešće u pregovaračkom procesu. Prema njegovim rečima, dogovor se može postići samo na bazi konsenzusa, bez jednostranih odluka i akcija.Nikolić je rekao da Srbija iskreno želi da postane ravnopravna članica EU i strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom."Do sada smo učinili dosta toga na sprovođenju reformi, borbe protiv kriminala i korupcije, usaglašavanju zakona sa propisima EU. Srbija je u tom smislu učinila čak i više od zemalja koje su već članice Unije", ocenio je predsednik Srbije.Naša zemlja se uprkos snažnom zalaganju za striktno poštovanje međunarodnog prava i svih temeljnih dokumenata na kojima počiva rad UN danas suočava sa kršenjem osnovnih principa Povelje UN i to na delu svoje teritorije, upozorio je on. "Nisam prorok ali moram da konstatujem da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja opasan presedan i dugoročnu pretnju po stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i šire", rekao je Nikolić, dodavši da je Srbija kao članica UN žrtva primene dvostrukih standarda.

Borba za teritorijalni integritet Srbije jeste borba za mir"Naša borba protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije je istovremeno i borba za očuvanje principa poštovanja teritorijalnog integriteta. Borba za teritorijalni integritet Srbije danas je borba za mir u svim zemljama sveta i vladavinu prava u međunarodnim odnosima", rekao je Nikolić.Konstatujući da se većina država članica UN uzdržala od priznanja nezavisnosti Kosova, on se zahvalio za iskazanu podršku i solidarnost. Srbija je, rekao je Nikolić, ponosna zbog odličnih i sadržajnih odnosa sa velikim brojem država u svetu, ponosna na svoju istoriju."Pojedini pripadnici našeg naroda su, a ne postoje narodi bez takvih, činili greške, neki i zločine. Svoje građane, za koje je postojala sumnja da su se ogrešili o međunarodno pravo, prepustili smo međunarodnoj pravdi. Zato s pravom očekujemo pravdu za zemlju i narod koji su bili na strani pravde i prava u oba svetska rata", poručio je Nikolić.Predsednik Srbije je, takođe, najoštrije osudio pokušaj tzv. Republike Kosovo da prisvoji materijalnu zaostavštinu srpske srednjevekovne države, duhovnu zaostavštinu srpskog naroda i vlasništvo SPC na Kosovu, ocenivši to kao pokušaj grubog falsifikovanja istorije, istorijskog revizionizma i zatiranja traga o postojanju srpskog naroda u pokrajini.

Srbija traži istragu o izveštaju Dika Martija

On je takođe poručio da Srbija traži istragu povodom navoda sadržanih u izveštaju Dika Martija, izvestioca Parlamentarne skupštine SE. "Zahtevamo samo istinu. Da se otkrije sudbina stotina nestalih Srba sa Kosova i Metohije, za koje se opravdano pretpostavlja da su bili žrtve nelegalne trgovine ljudskim organima i drugih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji. U ime svog naroda tražim pravdu za nevine žrtve", rekao je Nikolić.Nikolić je podsetio da Srbija već više decenija ne štedi napore da, u okviru svojih mogućnosti, doprinese multinacionalnim operacijama sa mandatom UN i naglasio da će aktivno učešće Srbije u narednom periodu biće još brojnije i primetnije. On je upozorio da, uprkos velikim naporima koji gotovo sve zemlje ulažu, terorizam i dalje stoji kao pretnja međunarodnoj stabilnosti.Srbija je, podsetio je on, prilagodila svoje propise međunarodnim aktima koji regulišu oblast bezbednosti, a kroz regionalnu saradnju nastoji da doprinese globalnim i regionalnim naporima da se terorizmu stane na put."U tom smislu je od suštinskog značaja postizanje napretka u cilju usvajanja sveobuhvatne konvencije o međunarodnom terorizmu", ocenio je Nikolić.

Nijedan život ne sme da bude izgubljenPredsednik Srbije je podsetio da je Srbija mesto gde se prepliću uticaji različitih kultura i religija, gde se u duhovnom i materijalnom nasleđu kombinuju tradicije i elementi potpuno različitih verskih i etničkih pripadnosti."Niko ne sme da ispašta ili da bude ponižavan zato što pripada svojoj religiji, njegova verska osećanja su uzvišena i zaštićena kao osnovna ljudska prava. Nijedan život ne sme da bude izgubljen u obračunima motivisanim verskim neslaganjem", poručio je Nikolić, istovremeno snažno osudivši napade na nedužne ljude koji treba da budu posebno zaštićeni."U ime srpskog naroda izjavljujem saučešće SAD povodom ubistva ambasadora Amerike u Libiji", rekao je Nikolić.

http://www.youtube.com/watch?v=04Gx0ULgwCg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track