Nikolić uručio sablje najboljim oficirima
Foto: Tanjug

Svečanost u Domu Narodne skupštine

Nikolić uručio sablje najboljim oficirima

Društvo -
Na svečanosti u Domu Narodne skupštine, predsednik je uručio značke polaznicima 3. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane koji su uspešno završili školovanje
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 57. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Nikolić je oficirske sablje uručio potpukovniku Saši Momčilović iz Surdulice, prvom u rangu, koji je stručni rad na temu „Teorijsko odredjenje i sadržaj doktrine vojnoobaveštajne delatnosti“ odbranio sa ocenom 10. Njegov ukupan prosek je 9,60.

Drugi u rangu je potpukovnik Radovan Gajić, iz Loznice, koji je takođe sa ocenom 10 odbranio stručni rad na temu „Strategijsko planiranje angažovanja jedinica Vojske Srbije u borbenim grupama Evropske unije", a školovanje završio sa prosečnom ocenom 9,40.

Nikolić je oficirsku sablju uručio i potpukovniku Brani Krnjajiću, iz Autuna, Francuska, koji je stručni rad na temu „Mogućnosti Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane za izvodjenje operacija za postuzanje strategijskoih efekata“, takođe sa ocenom 10, a školovanje završio sa prosečnom ocenom 9,40.

Na svečanosti u Domu Narodne skupštine, Nikolić je uručio značke polaznicima 3. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane koji su uspešno završili školovanje.

U ime klase obratio se prvi u rangu, potpukovnik Saša Momčilović, koji je poručio da će on i njegove kolege koje su završile školovanje savesnim i stručnim radom u narednom periodu izvršavati sve zadatke. U proteklom periodu uloženo je dosta truda i napora kako bi ostvarili postavljene ciljeve u usavršaanju, a najveću podršku imali smo naših porodica i profesora. Profesori, vaše znanje i iskustvo, korektno ponašanje i odnos omogućio nam je da proširimo znanja i razumemeo savremenu stagetijsku misao, rešavamo probleme“, rekao je Momčilović.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je sablje ostalim oficirima koji su uspešno završili školovanje u 57. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane. Školovanje u 57. klasi Generalštabnog usavršavanja završilo je 38 oficira, 31 iz Srbije, jedan iz Bosne i Hercegovine i šest iz Angole. Visoke studije bezbednosti i odbrane u 3. klasi završilo je 12 polaznika - četiri oficira Vojske Srbije, isto toliko lica iz ministarstava i agencija Vlade Srbije, jedno lice iz Skupštine Srbije i po jedan oficir iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije."Srbija privržena miru, oficiri su njeni ambasadori"

Srpski oficiri u mirovnim misijama su ambasadori koji o Srbiji govore rečitije od lepih slika, neka znanje bude njihovo najvrednije oružje, a Srbija je privržena unapređenu mira i bezbednosti u regionu i svetu, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.Srbija je privržena unapređenju mira i bezbednosti u regionu i svetu kao aktivna članica UN ,ali i pored svega toga, još ima onih koji prema njoj ne ispoljavaju najbolje namere, naglasio je Nikolić na svečanosti uručenja oficirskih sablji."Neka znanje bude vaše najvrednije oružje, a mudrost koja iz njega proističe neka povećava njegovo dejstvo u odbrani svake vrste, pa i odbrani Autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Ima u svetu onih koji još nisu prepoznali opasnost od otvaranja Pandorine kutije i prihvatanja jednostranih rešenja koja zadovoljavaju interese samo jednog naroda od svih koji žive na nekom prostoru", upozorio je on.

"I njima i onima koji nas razumeju pokažimo svoje znanje i pomozimo im da pronađu najpravednije i najbolje moguće rešenje za uspostavljanje trajnog mira, bezbednosti i prosperiteta na prostoru Kosova i Metohije", podvukao je Nikolić.

Kako je rekao ponosni smo na informacije koje pristižu iz komandi multinacionalnih operacija zaduženih za izgradnju i očuvanje mira u različitim regionima i državama širom sveta - Kipru, Demokratskoj Republici Kongo, Libanu, Liberiji, Obali Slonovače i Somaliji u kojima su angažovani i naši oficiri, podoficiri i vojnici.Prema njegovim rečima to je najbolja potvrda kvaliteta našeg vojnog obrazovanja i kvaliteta znanja sa kojim raspolažu naši oficiri i lica kojima oni komanduju."Oni su naši ambasadori koji o Republici Srbiji u svetu govore rečitije od lepih slika".

Nikolić se osvrnuo i na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju i ulogu VS u pomoći ugroženima i saniranju štete ocenivši da bi posledice bile i veće da nije bilo pravovremenog i adekvatnog angažovanja pripadnika VS."Uvek uz svoj narod, bili su snažna podrška stanovništvu u najtežim mirnodopskim danima za koje znamo. Uz tradicionalnu solidarnost u nevolji koja krasi naše ljude, stihiju su savladali i stručnost i požrtvovanost Srpske vojske u uniformi koju narod voli" rekao je predsednik.

Kako je naveo sve što je VS do sada uradila na sprečavanju katastrofe većih razmera, spašavanju stanovništva i materijalnih dobara, što radi na sanaciji posledica i podršci lokalnim organima vlasti i stanovništvu, kao i angažovanje do potpune normalizacije uslova za život i rad, pravi je pokazatelj kvaliteta našeg vojnog obrazovanja i obuke u jedinicama Vojske. "Zato ne čudi, i zato sam ponosan što je Vojska Srbije institucija koja uživa najveće poverenje među građanima", podvukao je predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track