Nikolić: Vučić će Merkelovoj reći šta može da očekuje od Srbije

Uoči premijerove posete Nemačkoj

Nikolić: Vučić će Merkelovoj reći šta može da očekuje od Srbije

Politika -
Nikolić je, naglasio da je poseta Vučića Nemačkoj najvažnija poseta premijera Srbije u ovoj godini, jer je Nemačka najozbiljniji partner svake članice EU, kao i Srbije na njenom putu ka EU.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da od posete premijera Aleksandra Vučića Berlinu očekuje da sazna da li će nemačka rampa za dalje širenje EU biti dignuta 2019.godine ili postoji neki novi termin.

Nikolić je, naglasio da je poseta Vučića Nemačkoj najvažnija poseta premijera Srbije u ovoj godini, jer je Nemačka najozbiljniji partner svake članice EU, kao i Srbije na njenom putu ka EU.

"Instrukcije nemačkih parlamentaraca su za nas putokaz i upozorenje", podvukao je Nikolić, dodajući da je "Nemačka pokazala da hoće da investira u Srbiju i to je njihov interes, jer imamo slobodno tržište koje EU nema".

Od Vučića, kada se vrati iz Berlina, očekuje da će obavestiti javnost kakav je bio ton razgovora, šta su bile teme, naveo je on i dodao da očekuje da tema bude pomoć Nemačke da građani Srbije žive bolje.

"Angela Merkel, koja nema mnogo dlaka na jeziku, kada razgovara sa manjima reći će šta očekuje", kazao je Nikolić, naglasivši da će Vučić reći i šta ona može da očekuje od Srbije, a šta ne.

Predsednik Srbije je podsetio da je Merkelova rekla da neće biti proširenja 2018. i 2019.godine, i da sada treba saznati od nje da li je možda ta rampa dignuta 2019. ili ima novih termina.

Upitan da li Nemačka preuzima glavnu ulogu na zapadnom Balkanu, jer namerava da organizuje skup koji će biti posvećen ovom regionu, Nikolić je ukazao da je već održan jedan skup na Brdu kod Krajnja, i da će za 20-tak dana u Dubrovniku biti održan drugi skup pod pokroviteljstvom Merkelove.

"Merkel zna da, ako Srbija ispuni uslove i postane članica EU, sa nama će kao u vrtlogu ući u EU države koja do sada nisu članice. Bez toga Evropa nije kompletna", poručio je on, dodajući da nama nema druge nego da budemo članica EU.

Upitan da li Srbija treba da "priveže svoj brod" za Nemačku, on je naglasio da ne postoji država spasilački brod za koji treba vezati Srbiju i time otpisati veliki deo čovečanstva sa kojim Srbija sarađuje.

"Naša politika je zasnovana na tome da vratimo stara prijateljstva, a potom od manjih prijatelja stvorimo sebi veće prijatelje. Svi znaju da volim Rusiju pa nikada nisam rekao da se treba vezati za Rusiju. Svaki brod ima svoju navigaciju, cilj, odredište i kapetana“, podvukao je Nikolić.

On je podsetio da nije protiv EU i da je tokom izborne kampanje i kada je izabran, jasno kazao da je naš cilj da postanemo članica Unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track