Nikolić: Odnosi Srbije i CG prošli najtežu fazu
Foto: Tanjug

Sleteo na Golubovce

Nikolić: Odnosi Srbije i CG prošli najtežu fazu

Politika -
Predsednik Srbije ukazao i da se obavezao da Srbija i Crna Gora za vreme njegovog mandata uspostave izvanredne odnose
1 / 4 Foto: Tanjug

PODGORICA - Predsednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Tomislav Nikolić izrazili su danas interes da odnosi dve države budu na najvišem mogućem nivou i najavili da će ohrabrivati intenzivniju saradnju "dva bliska naroda".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras, u razgovoru sa crnogorskim premijerom da su odnosi dve zemlje prošli kroz najtežu fazu i da dalje mogu ići samo uzlaznom putanjom, dok je Milo Đukanović istakao da one treba da budu primer i daju podstrek razvoju odnosa u regionu. Đukanović je, u razgovoru sa Nikolićem u Vili "Gorica" u Podgorici, poručio da Srbija i Crna Gora treba da budu primer i daju podstrek razvoju odnosa svim zemljama u regionu.

On je izrazio zadovoljstvo što se iniciraju dalji impulsi u napretku saradnje i odnosa Srbije i Crne Gore, i poručio da je Nikolićeva poseta, kao i sve buduće, usmerena ka razvoju odnosa dveju zemalja. Crnogorski predsednik je istakao da prostor za razvoj odnosa dve zemlje postoji u sferi infrastrukure, energetike, ekonomije, turizma... Predsednik Nikolić je kazao da su odnosi Srbije i Crne Gore prošli kroz najtežu fazu i da dalje mogu da idu samo uzlaznom putanjom.

Nikolić je podržao Crnu Goru na evropskom putu i stremljenju ka učlanjenju u NATO i istakao odlučnost Srbije da postane članica Evropske unije. Predsednik Nikolić se, na kraju jednodnevne radne posete Crnoj Gori, u kojoj je boravio na poziv predsednika Filipa Vujanovića, sastao s premijerom Đukanovićem u vili "Gorica" u Podgorici. Prethodno je Nikolić razgovarao s Vujanovićem i predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Predsednik Srbije, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori, priznao je nakon sastanka na Cetinju da je u prethodnom periodu bilo "nepotrebnih zastoja" u odnosima dve države i najavio da će raditi na tome da se oni podignu na najviši mogući nivo.

Nikolić je ocenio da različite pozicije dve države po pitanju integracije u NATO i crnogorsko stremljenje ka članstvu u tom vojnom savezu ne ugrožava interese Beograda. "Nas ne ugrožava crnogorska integracija u NATO, mi na to niti možemo niti želimo da utičemo", rekao Nikolić. On je ocenio da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa i saopštio da bi mogle zajedno da nastupaju na mnogim "političkim i ekonomskim tržištima".

Nikolić je rekao i da je interes Beograda da se Srbi u Crnoj Gori osećaju kao svi ostali narodi koji tu žive, ali i ponovio da nije dobro što je srpska nacionalna zajednica u opoziciji u Crnoj Gori. On je dodao da bi srpski narod u Crnoj Gori trebalo da utiče u nekom od nivoa vlasti o čemu će danas razgovarati s predstavnicima Srba.

Nikolić je saopštio da su se on i Vujanović dogovorili da od sada kontakti na nižim nivoima budu redovniji. Ocenio je da je prethodno rukovodstvo Srbije preduzimalo one korake ili radilo ono što je narod želeo po anketama javnog mnjenja, dok je on saopštio da će napraviti zaokret u odnosu na takvu praksu i da će raditi ono što je u interesu države Srbije, a to su najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom.

Predsednik Srbije je ocenio da se problem između dve crkve u Crnoj Gori ne odražava na odnose između dve države, kao što je to slučaj sa sporom između makedonske i srpske crkve.

Na ekonomskom planu saopštio je da će Srbija ući u rekonstrukciju pruge Beograd-Bar, izgradnju autoputa ka Crnoj Gori, te bi se srpski investitori mogli pojaviti u privatizaciji nekih od segmenata Luke Bar.

Upitan da li njegova današnja poseta ima veze s danas raspisanim predsedničkim izborima u Crnoj Gori i podrškom kandidatu vlasti, Nikolić je saopštio da je termin posete ranije dogovoren, te da on ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović saopštio je da je Crna Gora, koja je korak ispred u evropskim integracijama u odnosu na Srbiju, spremna da podeli stečena iskustva, jer smatra da je dinamična evropska integracija Srbije u interesu čitavog regiona.

Vujanović je najavio da će ohrabrivati vladu da unapredi ekonomsku saradnju sa Srbijom i ocenio da postoji veliki prostor za jačanje te saradnje. Nikolić svoju posetu nastavlja razgovorima u Podgorici s premijerom Milom Đukanovićem, predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, kao i s liderom Nove srpske demokratije Andrejom Matićem i posetom Matici Srpskoj.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas na početku jednodnevne radne posete sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem u rezidenciji crnogorskog predsednika na Cetinju.

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića danas je na aerodromu Golubovci dočekao predsednik Crne Gore Filip Vujanović uz najviše državne i vojne počasti, gardu i intoniranje himni dve zemlje.

Predsednik Srbije će sa Vujanovićem razgovarati u njegovoj rezidenciji na Cetinju, a kasnije danas će se sastati i sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, predsednikom parlameta Rankom Krivokapićem, kao i s predstavnicima Matice srpske i liderom Nove srpske demokratije Andijom Mandićem.Uoči puta, Nikolić je izjavio da je vreme da srpski narod u Crnoj Gori konačno prestane da bude opozicija i da počne da odlučuje o tome kako će živeti.Predsednik Srbije je ukazao i da se obavezao da Srbija i Crna Gora za vreme njegovog mandata uspostave izvanredne odnose, da Crna Gora reši pitanje srpske nacionalne zajednice i da srpska nacionalna zajednica reši svoje pitanje u Crnoj Gori."Kao što ovde insistiram na tome da svi predstavnici manjinskih zajednica i naroda budu u vlasti i direktno odlučuju o tome kako će njihov narod da živi, na tu temu razgovaram i s predstavnicima vlasti i Srba u Crnoj Gori da jednom konačno srpski narod prestane da bude opozicija u svojoj državi, a ta država postoji i članica je UN, zove se Crna Gora", rekao je Nikolić.

Nikolić: Nisam ni znao da su izbori dok mi niste rekli

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji danas boravi u zvaničnoj poseti susednoj Crnoj Gori negirao je tvrdnje da je u danu kada su u Crnoj Gori raspisani predsednički izbori, došao da bi vodio kampanju i da zapravo nije ni znao da su izbori raspisani.Na pitanje novinara da li Nikolićeva poseta Crnoj Gori u danu raspisivanja predsedničkih izbora zapravo znači podršku Vujanoviću u trci za novi mandat, "iznenadilo je obojicu predsednika, koji su novinare upitali za termin raspisivanja izbora", prenose podgoričke Vijesti."Poseta je ugovorena ranije, nisam znao da su raspisani izbori dok mi vi to niste rekli. Nisam došao u kampanju, pa tako od danas, pa sve dok se ne završe izbori, nećete me videti u Crnoj Gori, jer izbori su stvar Crne Gore i građana Crne Gore", kazao je Nikolić.

Nikolić se sastao sa Andrijom MandićemPredsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Podgorici sa liderom Nove srpske demokratije Andijom Mandićem u sedištu te stranke. Nikolić je prethodno, u razgovoru s crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, poručio da nije dobro što je srpski narod u opoziciji u Crnoj Gori."Lično mislim da nije dobro što je srpski narod u opoziciji u Crnoj Gori, o tome ću razgovarati i mislim da su oni koji vode Crnu Goru spremni da uz mnogo pažnje i obzira razgovaraju sa srpskom nacionalnom zajednicom", kazao je predsednik Srbije. Upitan da li svoju prethodnu izjavu da Srbi u Crnoj Gori treba da izađu iz opozicije vidi kao mešanje u unutrašnja pitanja te susedne države, a budući da politički predstavnici Srba aktuelnu vlast u Podgorici smatraju "mafijaškom", Nikolić je rekao da onaj ko to misli treba da uđe u vlast, preuzme funkciju i sa te pozicije u javnosti ozbiljno razgovara o saznanjima do kojih je došao.Obrazlažući taj stav Nikolić je ukazao da stranka koju je vodio (SNS) nije mogla ništa da preduzme u borbi protiv korupcije dok je bila u opoziciji.Nikolić je još jednom naglasio da mu namera nije da se meša u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori. "Ja sam znao koliko mafijaša ima u Srbiji, ali dok nisam postavio Aleksandra Vučića na mesto sa koga to može da se utvrdi, nisam mogao nikoga da optužim i da odlučujem o tome šta će da se dešava sa njim", rekao je Nikolić.

Nikolić posetio Maticu srpsku u PodgoriciPredsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je danas u Podgorici Maticu srpsku za Crnu Goru, gde je razgovarao sa čelnicima te kulturne ustanove. Nikolić je razgovarao sa predsednikom Matice srpske u Crnoj Gori Dragom Perovićem, generalnim sekretarom Blažom Papovićem, predsednikom Izvršnog odbora Vladimirom Božovićem…Matica srpska u Crnoj Gori osnovana je u julu 2010. godine, s ciljem afirmacije srpske duhovnosti i zaštite srpskog identiteta u toj državi. Ta institucija je, od osnivanja, organizovala desetine kulturnih, umetničkih i naučnih manifestacija koje su se odvijale u gotovo svim crnogorskim opštinama.Značajna je bila i izdavačka aktivnost Matice srpske u Crnoj Gori, pošto je do sada objavljeno osam knjiga, a u pripremi je još sedam.

http://www.youtube.com/watch?v=JJqcbuIhMF4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja