NIŠKI NARKO BOS AJKULA: Drži pola Bazela, ali ne na svoje ime!

Istraga duga 12 godina

NIŠKI NARKO BOS AJKULA: Drži pola Bazela, ali ne na svoje ime!

Crna Hronika -
Ajković u Bazelu ima cele stambene zgrade, restorane i druge ugostiteljske objekte, ali se ništa ne vodi na njega pa u državi , u kojoj prijavljuju komšiju zbog neispravnog parkiranja, ne može da dokažete pranje novca

NIŠ - Policije čak sedam evropskih zemalja već 12 godina vode istrage o vođi niškog narko-klana Zoranu Ajkoviću Ajkuli i njegovim poslovima s drogom.

Zoran Ajković se prvi put u evidenciji Interpola pominje još 2001. godine, ali uprkos tome do danas nisu nađeni konkretni dokazi o njegovim nezakonitim poslovima. Osim srpske, Ajkulu su obrađivale policije Švajcarske, Austrije, Nemačke, Belgije, Crne Gore i Makedonije.

Sagovornik koji je upoznat sa slučajem kaže da je teško naći dokaze iako se Ajkulino ime ili imena članova njegove porodice provlače kroz sve predmete.

Ajković se, pominje i u nekoliko operacija na međunarodnom nivou koje su se uglavnom ticale šverca opojnih droga, kao i supstanci neophodnih u proizvodnji narkotika.

Tokom 2003. godine u okviru međunarodne operacije „Vajt boks“, u vezi sa švercom anhidrida sirćetne kiseline, pominjano je više članova porodice Ajković. Godine 2004. je uhapšena žena kod koje je pronađeno 10 kilograma kokaina, a iz zatvora je pismom kontaktirala s Ajkovićevevim rođacima.

- Reč je o podmuklom kriminalcu. Komunicira isključivo sa članovima najuže porodice, nikako sa ljudima izvan tog kruga. Zatim oni dalje angažuju posrednike koji organizuju lanac preprodaje droge - kaže naš izvor i navodi da „nije tajna da Ajković poseduje pola Bazela“.

- Zamislite koliko je komplikovan slučaj kada vi u državi poput Švajcarske, u kojoj ljudi prijavljuju komšiju zbog neispravnog parkiranja, ne možete da dokažete očigledno pranje novca.

Ajković u Bazelu ima cele stambene zgrade, restorane i druge ugostiteljske objekte, ali se ništa ne vodi na njega - navodi naš izvor i dodaje da vođa niškog narko-klana održave bliske kontakte sa visokim funkcionerima MUP-a, pravosuđa u Nišu, kao i sa brojnim estradnim ličnostima.

- Preko svojih kontakata u policiji, on je na vreme upoznat sa svim detaljima istraga koje se vode protiv njega - navodi izvor našeg lista.

Ajković je prodaju narkotika uglavnom organizovao izvan Srbije sa mrežama svojih regrutovanih članova na području Švajcarske, Austrije i Nemačke. Stečen novac, opran preko konsultantskih firmi, kanalisao je kupovinom nekretnina u Srbiji i inostranstvu.

Osim Ajkovića, u istragama se pojavljuje veći broj mlađih punoletnih osoba, srpskih državljana koji su hapšeni prilikom isporuke droge, uglavnom u švajcarskim gradovima Cirihu, Bazelu, Dijetikonu. Sve oni po pravilu odbijaju da sarađuju sa policijom i pravosuđem.

- Preprodavce i dilere regrutuje preko svojih potčinjenih. Nove članove klana prati i analizira godinama dok se ne uveri da može da im veruje i tek tada ih angažuje.

Reč je uglavnom o momcima koji nisu ni prekršajno gonjeni. Kada ih uvede u posao, šalje ih u Švajcarsku i Austriju gde se dalje bave distribucijom - navodi naš sagovornik i dodaje da Ajkula ima dogovor sa svim dilerima da ako „padnu“ nikada ne otkrivaju organiozatora.

- Pravilo je da ne zovu ni roditelje ni pravnu pomoć, već se njihovom odbranom bave Ajkulini advokati - navodi naš izvor.

Provera porekla imovine

Kriminalistička policija u Nišu će narednih nedelja ući u sve firme koje su u Ajkovićevom vlasništvu. Zbog sumnje da se obogatio prodajom droge, osim finansijskog poslovanja njegovih preduzeća, pod lupom će biti i poreklo Ajkovićeve imovine.

Manje brutalni od zemunskog klana

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je izjavio u ponedeljak da je u Nišu narasla velika kriminalna organizacija nalik nekadašnjem zemunskom klanu i da će policija odlučno suzbiti taj klan.

Upoređujući Ajkovićev klan sa zemunskim, dobroobavešteni sagovornik kaže da je glavna razlika u tome što su „zemunci“ bili daleko brutalniji i za sobom su ostavljali mnoge žrtve.

- Zbog ozbiljnosti ove kriminalne organizacije direkcija policije je nedavno u Niš poslala proveren kadar. Na mesto pomoćnika načelnika kriminalističke policije poslat je Milisav Spasojević, koji ima iskustvo upravo u borbi protiv zemunskog klana - rekao je naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track