NISU DOŠLI NA RED: Skupština ostavila studente na 5 rokova i 50 bodova

Početak jesenjeg zasedanja

NISU DOŠLI NA RED: Skupština ostavila studente na 5 rokova i 50 bodova

Društvo -
O Zakonu o visokom obrazovanju raspravljaće se na narednoj sednici

BEOGRAD - Skupština Srbije nije danas uvrstila na dnevni red nekoliko zakona koje je vlada predložila po hitnom postupku, među kojima i izmene Zakona o visokom obrazovanju, a predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić objašnjava da se time samo skida oznaka hitnosti i da će se taj prelog verovatno naći na sledećoj sednici.

Izmene Zakona o visokom obrazovanju vlada je Skupštini Srbije uputila na usvajanje po hitnom postupku, a njime je predviđeno da u novoj školskoj godini ostane šest ispitnih rokova, kao i da uslov za upis na budžet ostane 48 poena. Babić je objasnio da je sa tog predloga samo skinuta oznaka hitnosti i da to ne znači da se u parlamentu neće raspravljati o tim rešenjima, ili da ona neće dobiti podršku.

Babić, koji je i šef poslanika SNS, precizirao je da je na Kolegijumu Skupštine pre desetak dana već dogovren dnevni red prve sednice jesenjeg zasedanja i da je on danas samo potvrđen.“To ne znači da o tom zakonu nećemo raspravljati u narednom periodu. Siguran sam da će on dobiti podršku u parlamentu”, rekao je Babić.

Skupština Srbije započela je danas jesenje zasedanje sednicom na kojoj se nalazi 25 zakonskih predloga i drugih akata, a poslanici pored tog zakona na dnevni red nisu uvrstili još nekoliko vladinih predloga poput izmena zakona o pomorskoj plovidbi, o javnim putevima ...Takođe, na dnevni red nije uvršteno i nekoliko predloga opozicije, među kojima su i oni DS za izmene zakona o glavnom gradu, lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima.

Vlada je juče usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju koji predviđa da studenti koji u školskoj 2012/13. godini ostvare najmanje 48 ESPB bodova mogu da 2013/14. budu finansirani iz budžeta. Prema aktuelnom zakonu, taj uslov ostvaruju sa 50 bodova.

Takođe, vlada je usvojila predlog studenata da u novoj školskoj godini ostane šest umesto pet ispitnih rokova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track