NJENA PRIČA JE ZADIVILA SVET: Ašol-Pan (13) prva devojčica koja je ukrotila orla! Sada love zajedno
Foto: Youtube

Jedinstvena

NJENA PRIČA JE ZADIVILA SVET: Ašol-Pan (13) prva devojčica koja je ukrotila orla! Sada love zajedno

Ludi svet -
Kada završi obuku ona će jednog dana sa svojim orlom krenuti na minus 40 u lov na lisice i zečeve kako bi donela hranu kući

MONGOLIJA - Ašol-Pan ima samo 13 godina i kada je vidite u učionici deluje vam kao i svaka druga devojčica koja živi u Mongoliji.

Ipak njena priča je zadivila svet. Veruje se naime da je ona jedina devojčica koja sa zlatnim orlom lovi lisice i zečeve u planinama Mongolije.

Raspon krila ove neverovatne ptice je skoro dva puta veći od visine devojčice. Ali to nju ni malo ne plaši.Trenutno ona trenira lov sa orlom sa još 5 dečaka.

Kada završi obuku ona će se jednog dana sa svojim orlom krenuti na minus 40 u lov na lisice i zečeve kako bi donela hranu kući.

U Mongoliji se ovakvi lovci obučavaju već skoro 2.000 godina i to je uvek bila muška aktivnost.

Orlovi se skoro odmah po izleganju uzimaju iz gnezda. Kada orao završi svoj "radni vek" sa Mongolima on se pušta u divljinu.

Ritual je uvek isti - lovci na planini ostave telo ubijene ovce kao hranu za orla. Time se osigurava da orao nastavi život u prirodi kako bi u godinama koje slede orao imao svoje mladunce.

Tako se osigurava i opstanak ove veličanstvene ptice koja vekovima u saglasju sa prirodom proživi deo života sa čovekom.

(Mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track