Njujork ruši džamiju Nulta tačka da bi se gradila još veća!
Foto: Reuters

Islamski centar

Njujork ruši džamiju Nulta tačka da bi se gradila još veća!

Planeta -
Odeljenje za urbanizam grada Njujorka saopštilo je da razmatra zahtev preduzimača da uništi četvorospratnu zgradu i dodatne objekte na Menhetnu

Građevinski preduzimač iz Njujorka podneo je zahtev da sruši džamiju "Nulta tačka", odnosno islamski centar izgrađen u blizini mesta na kojem su nekad stajale kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, srušene u terorističkom napadu 2001. godine, rekli su zvaničnici.Odeljenje za urbanizam grada Njujorka saopštilo je da razmatra zahtev preduzimača da uništi četvorospratnu zgradu i dodatne objekte na Menhetnu, najverovatnije da bi izgradio novi, još veći objekat.

Preduzimač Šarif El-Gamal iz kompanije Soho Properties rekao je ranije da planira da izgradi 13-spratni Centar islamske zajednice zajedno sa džamijom, objektima za rekreaciju i prostorijama za međuverske radionice, a celi projekat koštao bi oko 100 miliona dolara. Međutim, Hank Sheinkopf, portparol preduzimača, nije želeo da potvrdi da je zahtev za rušenjem postojećih zgrada korak ka izgradnji još većeg kompleksa.

On nije želeo ni da kaže gde će sadašnji islamski centar biti preseljen, ukoliko bude odobren zahtjev za rušenjem. Islamski centar i džamija otvoreni su 2011. godine nakon niza protesta zbog bojazni da bi to moglo da postane spomenik islamskim ekstremistima odgovornim za napade islamista na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine kada je poginulo blizu 3.000 ljudi.

Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track