NOĆ MUZEJA: Cela Srbija će biti budna 17. maja
Foto: Zorana Jevtić

Najavljen program

NOĆ MUZEJA: Cela Srbija će biti budna 17. maja

Pop kultura -
U Noći muzeja Muzej Horreum Margi u Ćupriji ljubitelji plesa moći će učestvuju u balu pod maskama, kao i da čuju valcere u izvođenju učenika Muzičke škole za talente iz tog grada

BEOGRAD - Tokom Noći muzeja, koja će biti održana 17. maja, biće otvorena vrata više od 150 kulturnih ustanova širom Srbije u više od 60 gradova, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta.

Osnivač ove manifestacije Ana Jovanović rekla je da veliki odziv gradova u Srbiji za učestvovanje u Noći muzeja govori o tome da i oni žele svoj kulturni prostor, da fale kulturna dešavanja u manjim mestima i da je "Noć muzeja kao okidač kada kulturne institucije ožive".

Ona tvrdi da će ova Noć muzeja biti izuzetno dobra i raznolika sa više "muških" sadržaja, pošto su, po njenim rečima, do sada posetioci uglavnom bili ženkog roda.Prestonica će otvoriti vrata 70 lokacija, a samo 17. maja posetioci će moći da vide nikada realizovano delo Ivana Meštrovića "Vidovdanski hram", maratonci će trčati počasni krug u Kinoteci, a biće predstavljen i rad jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata Aleksandra Bugarskog.Kroz dokumenta, plakate i fotografije Arhiv Vojvodine će posetioce odvesti u posleratno društvo socijalističke Jugoslavije i na nov način osvetliti fenomen praznika, ali i skrivene fragmente iz političke, društvene i kulturne istorije države na izložbi "Praznici i kultura sećanja".

Takođe, Novosađani će biti u prilici da pogledaju izložbu grafičkog dizajna Bratislava Milenkovića, zatim "Vremeplov" Gorana Mitrovića, dela Miće Popovića, Aleksandra Lukovića, Tadije Janičića... ali i da se vide kako umetnost utiče na vlast, a kako vlast na umetnost kroz postavku "Pejzaži iz likovne zbirke Josipa Broza Tita".

Goranka Jednak Maksimović najavila je i bogat program za najmlađe posetioce, pa će oni moći da uživaju izrađujući razglednice, da budu glumci u radio drami ili da uživaju sa džinovskim jelenom koji je nekada hodao zemljom.

U Noći muzeja Muzej Horreum Margi u Ćupriji ljubitelji plesa moći će učestvuju u balu pod maskama, kao i da čuju valcere u izvođenju učenika Muzičke škole za talente iz tog grada. U legatu "Spomen soba Dušana Matića“ biti održan performans u kojem bi ćuprijski glumci simulirali trenutke radnog dana pesnika.Izložba posvećena svetskoj erotskoj fotografiji obeležiće ovu manifestaciju u Somboru.

Od zvezda fotografije Helmuta Njutna, Nena Goldina, Nobujošija Arakija do Sema Tejlora i Žan Lu Sifa biće predstavljeno 30 tematskih fotografija erotskog karaktera.U ovom vojvođanskom gradu pred posetiocima će biti i izložba o secesiji, susretu starog i novog kroz arhitekturu, likovnu i primenjenu umetnost u Somboru, ali i presek slika celokupnog stvaralaštva Milana Konjovića.

Ivanjica prvi put učestvuje u Noći muzeja, a predstaviće se svojim kulturnim nasleđem i to kroz izložbe arheoloških nalazišta, muzejskih eksponata sa svoje teritorije, paleontološke postavke, ali i koncertima džez i duhovne muzike.

Na izložbi "Obasjanost nevidljivog" u Tršiću, posetioci će moći da vide samo ono što osvetle plamenom sveće koju dobiju.

Oni će moći više da saznaju o voskarskom zanatu i pravljenju sveća, o upotrebi sveća u životnom ciklusu pojedinaca i u ciklusu godišnjih običaja zajednice, o značenju u crkvi i izvan nje, o vrednostima kao metafore, o arhaičnim, osavremenjenim i novim korišćenjima raličitih vrsta sveća od ratarskih do rođendanskih.

Loznica predstavlja i prvi muzej na otvorenom u Kraljevini Jugoslaviji, kao i Muzej Jadra, ali i stalnu postavku slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović. Ovom prilikom u ovom gradu biće obeleženo 200 godina Vukovog objavljivanja Pismenarice i Pjesnarice. Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru nizom manifestacija obeležava 160 godina od rođenja velikog srpskog naučnika, pa će u Noći muzeja biti otvorena njegova rodna kuća, ali i zadužbina Narodni dom, Dom kulture, kao i izložba "Stvaralačka koordinacija".

Dana 17. maja, Noć muzeja zvanično ulazi u drugu deceniju postojanja. Domaća, srpska, Noć muzeja biće deo veće, ali mlađe, Evropske Noći muzeja u kojoj tradicionalno učestvuje više od 30 zemalja i skoro 3.200 muzeja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track