NOĆ STRAHA: Očekuje se krvavi obračun u Kijevu narednih sati, demonstranti skupili kamenje i oružje!
Foto: KURIR

Građanski rat u Ukrajini

NOĆ STRAHA: Očekuje se krvavi obračun u Kijevu narednih sati, demonstranti skupili kamenje i oružje!

Planeta -
Građani su u poslednja 24 sata zaplenili 1.500 komada dugih cevi, kao i 100.000 metaka.

KIJEV - Posle nekoliko sati relativog mira u centru Kijeva danas poslepodne su opet izbili sukobi između policije i demonstranata. Demonstranti, ali i policija sa zebnjom dočekuju noć. Posle dramatičnih sukoba u utorak, strahuje se da bi noćas moglo da dođe do još žešćih obračuna u Kijevu.

Agencija Frans pres prenosi da su snage bezbednosti širom zemlje pokrenule "antiteroristčku" operaciju.

Policija koja je raspoređena oko kijevskog Trga nezavisnost, poznatog i kao Majdan, bacila je šok bombe i upotrebila vodene topove kao bi razbila protest, navodi agencija Asošiejtid pres. Hiljade pristalice opozicije uzvratile su "molotovljevim koktelima" i kamenicama braneći trg na kojem se okupljaju više meseci.U jučerašnjim sukobima u Kijevu je poginulo najmanje 26 ljudi.

Foto: AP
Foto: AP

Posle relativno mirnog jutra ponovo su izbili okršaji na obodnim delovima Trga između nekoliko hiljada demonstranata koji zauzeti prostor brane Molotovljevim koktelima i kamenjem, prenosi AP. Poslednji izveštaji govore i da su snage bezbednosti zauzele trećinu Trga u delu koji je najbliži vladinim zgradama i parlamentu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekoliko zgrada je spaljeno, uključujući sedište vladajuće stranke i glavni štab demonstranata koji već tri meseca protestuju protiv odluke vlasti da ne potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Demonstranti su u poslednja 24 sata zaplenili 1.500 komada dugih cevi, kao i 100.000 metaka.

Posle višečasovnih sukoba, policija se sinoć probila na Trg nezavisnosti (Majdan), centar tromesečnih demonstracija protiv predsednika Viktora Janukoviča, ali demonstranti su uspeli da pronađu zaštitu iza barikade od guma i drveta koja je gorela.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič upozorio je svoje protivnike da bi mogao da primeni silu kako bi sprečio pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti"."Bez mandata naroda, ilegalno i suprotno ukrajinskom Ustavu, ti političari, ako se tako mogu nazvati, pribegli su pogromu, pljačkama i ubistvima u pokušaju da preuzmu vlast", naveo je Janukovič.

U sukobima je poginulo 26 osoba, a više od 750 ljudi je povređeno.

http://www.youtube.com/watch?v=yNKnnco8CdU
http://www.youtube.com/watch?v=fP77h4EEDps

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track