NOMINACIJE 16. JANUARA: 289 filmova u konkurenciji za Oskara!
Foto: Rojters

Akademija filmskih umetnosti i nauke

NOMINACIJE 16. JANUARA: 289 filmova u konkurenciji za Oskara!

Pop kultura -
Najveće šanse da se nađu među nominovanim za najbolje ostvarenje su "12 godina ropstva", "Američka prevara" i "Gravitacija"

LOS ANĐELES - Ukupno 289 ostvarenja konkuriše za Oskara za najbolji film koji će biti dodeljen u martu 2014, saopštila je američka Akademija filmskih umetnosti i nauke (Ampas).

Da bi uopšte bili uzeti u obzir, filmovi moraju da budu premijerno predstavljeni u nekom od bioskopa u okrugu Los Anđeles pre ponoći 31. decembra tekuće godine i da budu prikazivani najmanje sedam uzastopnih dana.

Među filmovima koji, prema kritičarima, imaju najveće šanse da se nađu među nominovanim za najbolje ostvarenje su "12 godina ropstva", "Američka prevara" i "Gravitacija".

Nominacije će biti objavljene 16. januara, dok će 86. po redu dodela nagrada biti održana 2. marta.

Ampas je punu listu filmova objavila na svom vebsajtu. Na njoj su se pored pomenuta tri našla i "Kapetan Filips", "Philomena" i "Nebraska" koji, takođe, spadaju među potencijalne dobitnike nominacije.Kako prenosi BBC, Ampas je saopštio i listu od 75 numera koje konkurišu za Oskara za najbolju originalnu pesmu, kao što su "Atlas" grupe Coldplay (Igre gladi: Lov na vatru), "Ordinary Love" od U2 (Mandela: Dug put do slobode) i "$100 Bill" Džej Zija (Veliki Getsbi).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track