KLINTONOV PRSTEN OKO SRBIJE: Angažujte TV stanice, platite novinare i film o zločinu na Kosovu!

Dokumenta koja je objavio Nacionalni arhiv SAD

KLINTONOV PRSTEN OKO SRBIJE: Angažujte TV stanice, platite novinare i film o zločinu na Kosovu!

Politika -
Upravo u toj TV stanici čiji signal pokriva teritoriju Mitrovice- Prištine - Ferizaje emitovaće informativne emisije koje traba da se čuju na Kosovu

Nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton, na samitu Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, održanom u julu 1999.godine u Sarajevu, preuzeo je obavezu da uz pomoć 12 miliona dolara pomogne opozicioni pokret u Srbiji kako bi skinuo Slobodana Miloševića sa vlasti.

Taj iznos je bio namenjen strankama, sindikatima, studentskim udruženjima, kao i nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima. Američki mediji su do sada objavili oko 2.500 dokumenta iz vremena dok je Bil Klinton bio predsednik, a među njima se našla i poverljiva komunikacija sa njegovim savetnicima o Srbiji, nazvana "Prsten oko Srbije".

Savetnici u dokumentima analiziraju između ostalog i privatne lokalne televizijske stanice uglavnom na jugu Srbije, za koje smatraju da su najpogodnije za propagandu i u koje bi mogle da ulože novac, jer su tada emitovale samo muzički program, strane serije, i stare filmove, bez ikakvog informativnog programa.

"U planu je bilo da se angažuju i plate novinari koji bi upravo u tim televizijskim stanicama počeli da proizvode informativne emisije. Signali ovih TV stanica pokrivali su teritoriju Mitrovice- Prištine - Ferizaj. Ove stanice su bile u vlasništvu kompanije čije se sedište nalazilo u Beogradu, a kao predstavnik kompanije je Dragana Dojčinović", piše u dokumentima.

Među dokumentima nalazi se i komunikacija savetnika u kojima se pominje snimanje propagandnog filma o zločinima Srba na Kosovu i Metohiji. U komunikaciji je učestvovala i Mona Satfen, bivša zamenica šefa kabineta Baraka Obame.

U mejlu pod imenom "Pismo od Levina" (Karl Levin, demokratski senator), koji je poslat od strane Džejn Stromset, na nekoliko mejl adresa, među kojima je i Mona Satfen, piše da Džejn upravo razgovarala sa kancelarijom za ratne zločine Stejt departmenta o ideji za dokumentarac na Kosovu.

"Stejt departmnent već duže vreme razmišlja o toj ideji. Na početku je delovala atraktivno, a onda je zaključeno da nije dobra iz dva razloga: (1) troškovi su ogromni i (2) američki dokumentarac bi rizikovao da bude viđen kao propaganda, koliko god pažljivo urađen", piše u mejlu.

Mona Satfen dalje odgovara da bi možda neka nevladina organizacija mogla da sponzoriše film, i pita da li bi možda Džordž Soroš, ukoliko je Karl Levin voljan, mogao da odobri sredstva za snimanje filma.

U daljoj prepisci, Samjuel Berger, Klintonov viši savetnik za spoljnu politiku, dobio je pismo od Levina sa sugestijom da SAD naprave dokumentarac koji snažno podseća na zločin na Kosovu. U okviru mejla je takođe poslato pismo Semjuela Bergera, senatoru Karlu Levinu, gde se Berger zahvaljuje Levinu o izveštaju koji mu je posao o nedavnoj poseti o Kosovu.

"Kongresna podrška našoj politici prema Kosovu je kritična za region koji je tako važan za našu zemlju. Uzeću ozbiljno u obzir koncept dokumentarnog filma o ratnim zločinima na Kosovu, i proslediću svom osoblju sve informacije. U međuvremenu, imajte na umu da će servisi na srpskom jeziku Glasa Amerike, Radio Slobodne Evropa i "Prsten oko Srbije" nastaviti da prenose vesti, uključujući emisije, o zločinima na Kosovu. Razmišljali smo i u regionalnim okvirima pošto predsednik planira da poseti konferenciju u Sarajevu naredne nedelje (skup Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope). To će pokazati kako odabir stvaranja bolje klime za investicije, ljudska prava i demokratiju može da rezultira boljim životom u regionu. Milošević, naravno, neće prisustvovati i odsustvo Srbije pojačaće njegovu izolaciju i propast njegove istrošene vizije ovog regiona.Slažem se sa Vama da ostaje još puno da se uradi št ose tiče Kosova. Verujem da će Sjedinjene Američke Države prevazići sve prepreke i to uz pomoć vaše podrške i u saradnji sa Ujedinjenim nacijama i drugim narodima i organizacijama", piše u pismu namenjenom Levinu.(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track