NOVA MERA U CG: Veće takse za pušenje u kafićima

Evro po kvadratu pušačke zone

NOVA MERA U CG: Veće takse za pušenje u kafićima

Planeta -
Ministar saopštio da je od taksi za pušenje u kafićima i restoranima za devet meseci ove godine naplaćeno svega 99.000 evra, što je zanemarljivo

PODGORICA - Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović najavio je naplatu taksi za pušenje u ugostiteljskim objektima za njihovu celu površinu, a ne kao do sada samo za takozvanu pušačku zonu.

Radunović je saopštio da je od taksi za pušenje u kafićima i restoranima za devet meseci ove godine naplaćeno svega 99.000 evra, što je zanemarljivo, a što takođe govori o tome da ugostitelji izigravaju raniju odluku vlade o naplati taksi za pušenje.

Prema vladinoj odluci iz 2012. godine, ugostitelji su dužni da plaćaju jedan evro takse za kvadratni metar pušačke zone u svojim objektima, ali podatak o naplati upućuje na zaključak da je ta zakonska obaveza praktično izbegnuta.

Bilo je planirano da naplata ove takse važi do 1. januara 2014. godine, ali je to produženo za još godinu dana.

Radunović je izneo svoje mišljenje da pomenutu taksu ubuduće treba naplaćivati za celu površinu ugostiteljskog objekta. Taj novac, kako je obrazložio, bio i utrošen na lečenje bolesnika od bolesti za koje se pretpostavlja da su uzrokovane pušenjem ili udisanjem duvanskog dima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja