ZAVRŠEN TROJNI SASTANAK Dačić: Blizu smo dogovora o sudu koji će štititi i Srbe!
Foto: Evrop

Dijalog u Briselu

ZAVRŠEN TROJNI SASTANAK Dačić: Blizu smo dogovora o sudu koji će štititi i Srbe!

Politika -
Dačić je rekao da još stručnjaci treba da dorade tekst tog sporazuma koji bi kroz nekoliko dana on i premijer Kosova Hašim Tači trebalo da potpišu pošto ponovo dođu u Brisel

BRISEL - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da se u dijalogu s Prištinom došlo blizu dogovora o fromiranju jednog suda za sedam opština, u kojem će srpski interesi biti zaštićeni jer će po kategorijama i suđenjima na severu Kosova biti većinom srpski tužioci i sudije.

Dačić je po završetku današnje runde pregovora rekao da još stručnjaci treba da dorade tekst tog sporazuma koji bi kroz nekoliko dana on i premijer Kosova Hašim Tači trebalo da potpišu pošto ponovo dođu u Brisel. On je objasnio da će u zgradi suda na severu Kosova biti i Apelacioni sud, i istakao da će biti očuvana specifičnost i samosvojnost severa sa srpskom većinom.

Dačić je rekao da je njegov današnji dijalogs Tačijem, vođen uz pomoć visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, bio veoma težak, imajući u vidu da je albanska strana insistirala na tome da sud obuhvati sedam opština i da se pravosudni poslovi etnički ne dele. Dačić je, međutim, kazao da su dve strane "na dobrom putu da postignu dogovor koji neće značiti da Srbi gube specifičnost i samosvojnost na severu". On je dodao da su "nađena rešenja za raspoređivanje predmeta po određenim kategorijama, kao i zgradama gde će biti smešteni sudije i tužioci".

On je naglasio da se ne sme dozvoliti da dođe do zastoja u dijalogu s Prištinom zato što Srbiju u junu čeka druga međuvladina konferencija u pretpristupnim pregovorima sa EU. On je istakao da se zato dijalog mora nastaviti, jer je sređivanje odnosa s Prištinom ključno merilo za napredak Srbije u pregovorima o članstvu u EU.

U Briselu je danas završena 22. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su glavne teme bile otvorena pitanja u vezi s primenom Briselskog sporazuma, među kojima i pravosuđe.

Podsetimo, razgovori su počeli sastankom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. U delegaciji Beograda je bio i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Prethodni krug razgovora, 27. januara, završen je bez dogovora o pravosuđu.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU je rekla da promena uobičajene šeme dijaloga - da se Ketrin Ešton najpre sastane odvojeno s premijerima, a potom zajedno, nema nikakvog značenja za sadržinu i tok razgovora.

Maja Kocijančič je dodala da očekuje da premijeri Dačić i Tači, zajedno s Ketrin Ešton razgovaraju i o pripremama formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu. Kocijančič je navela da je "verovatno" da će Ketrin Ešton s Dačićem i Tačijem razgovarati i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tači je pre početka sastanka rekao da će se danas nastaviti razgovori o pravosuđu koje, po njegovim rečima, mora biti usklađeno sa zakonima Kosova.

Premijer Kosova je naglasio da se jako nada sporazumu o pravosuđu i dodao da je zadovoljan što su tri opštine na severu Kosova formirane i izabrani gradonačelnici, izrazivši nadu da će to uskoro biti slučaj i u opštini Severna Mitrovica. Tači je takođe rekao da se nada da će Srbija nastaviti da predano sprovodi aprilski sporazum Beograda i Prištine, iako se u Srbiji u martu održavaju parlametarni izbori.

Posle sastanka sa premijerom Kosova, visoka predstavnica EU odvojeno će razgovarati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, a zatim je planiran zajednički sastanak.

Kao glavne teme današnje runde dijaloga Beograda i Prištine najavljene su pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, a, prema izvorima iz Evropske komisije, moguće je da se razgovara i o drugim pitanjima, kao što su ponovljeni izbori za gradonačelnika u severnoj Kosovskoj Mitrovici 23. februara.

To su potvrdili izvori u Evropskoj komisiji u Briselu, koji su takođe rekli da je moguće da se razgovara i o drugim pitanjima, kao što je drugi krug izbora za gradonačelnika u severnoj Mitrovici. Ova runda dijaloga će počela je pre podne, a moguće je da će se produžiti i po podne.

Razgovori se održavaju u trenutku kada se kandidat Građanske inicijative SDP za gradonačelnika sverne Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović od 27. januara nalazi u zatvoru u Prištini gde izdržava jednomesečni pritvor. Hapšenje Ivanovića, bar prema zvaničnim informacijama, nije bila tema protekle runde dijaloga u Briselu, koja se održavala baš u trenutku njegovog hapšenja. Direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da će biti reči i o hapšenju Olivera Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track