TROJNI SASTANAK: Dogovor po pitanju policije, nastavak 13 decembra

Završena runda dijaloga o Kosmetu

TROJNI SASTANAK: Dogovor po pitanju policije, nastavak 13 decembra

Politika -
Proces prijavljivanja kandidata za policijsku službu treba da počne narednih dana, a ovaj dogovor je sasvim u interesu našeg naroda koji živi na Kosovu, rekao je premijer Dačić

BRISEL - U Briselu je danas posle oko tri sata razgovora, završen trojni sastanak u Briselu. Sastanak je počeo nešto pre 15 sati između visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija. Eštonova je prethodno imala odvojene susrete sa Dačićem i Tačijem. Kako je najavljeno, glavne teme razgovora su bile ZSO, pravosuđe i policija.

- Postigli smo dogovor o policiji, izjavio je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, naglašavajući da je veoma bitno da izveštaj Ketrin Ešton ministrimma zemalja članica EU 17.decembra bude pozitivan, jer je uspešna primena Briselskog sporazuma treba da bude krunisana početkom pregovora krajem decembra ili najkasnije u januaru.

Premijer Dačić je izrazio očekivanja da neće biti nikakvih novih uslova za početak pregovora o pridruživanju.

- Proces prijavljivanja (kandidata za policijsku službu) treba da počne narednih dana, a ovaj dogovor je sasvim u interesu našeg naroda koji živi na Kosovu - rekao je premijer, dodajući da će struktura zaposlenih odražavati etničku strukturu u opštinama.

Dačić je najavio da će sledeća, 20. po redu runda dijaloga, biti mahom posveća pravosuđu, a da je pitanje osnivanja Osnovnog suda u Mitrovici ostalo otvoreno.

"Tek treba da vidimo da li će to biti jedan ili dva suda, ko će biti predsednik i kakva će biti etnička struktura", rekao je premijer.

Dačić je rekao i da je prištinska strana nastupila sa veoma rigidnim stavovima i maksimalnim zahtevima, tako da je dosta vremena potrošeno na nebitne detalje.

- Imali smo konstruktivnu diskusiju i postigli smo suštinski napredak po pitanju policije i drugim pitanjima. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore 13. decembra", navodi se u saopštenju Eštonove.

- Na osnovu postignutog napretka, predstaviću Savetu EU svoj sledeći izveštaj o dijalogu 17. decembra", navedeno je u saopštenju portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič.

Ključni sastanak uoči izveštaja Eštonove MInistarskom savetu EU

Bilateralnim sastankom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija u podne je u Briselu počela nova runda dijaloga Beograd-Priština. Eštonova se oko 13.30 sastala s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, posle čega je održan trilateralni sastanak.

Današnji sastanak održan je uoči izveštaja Eštonove o dijalogu i ključnog sastanka Ministarskog saveta EU zakazanog za 17. decembar, na kome će šefovi diplomatija zemalja članica dati konačno mišljenje o datumu prve međuvladine konferencije, koja označava formalni početak pregovora.Kako je Eštonova juče rekla, predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači razgovaraće o daljim koracima u sprovođenju sporazuma o normalizaciji iz aprila ove godine."Ovo je posebno važno u svetlu predstavljanja mog novog izveštaja o dijalogu na Savetu (ministara EU) u decembru", naglasila je ona.Dačić je juče rekao da očekuje najviše problema s uspostavaljnjem Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, jer se tome protivi prištinska strana. Dačić probleme očekuje zbog protivljenja prištinske strane da sedište tog suda bude u severnom delu Kosovske Mitrovice, jer ""misle Srbija tako želi da stvori neku posebnu državu u državi". Dačih je negirao taj stav prištinske strane, istakavši da Srbija jednostavno želi da ""etnička struklura zaposlenih ( u sudu) prati etničku strukturu stanovništva u tom delu Kosova i Metohije".Srpski premijer je ponovio da će tema razgovora biti i sagledavanje situacije nakon lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji i nastavak primene onog što je predviđeno Briselskim sporazumom kada je reč o policiji i pravosuđu."Biće reči i o sledećim koracima u pravcu konstituisanja Zajednice srpskih opština i definisanju nekih budućih tema", najavio je Dačić. On je naveo i da postoji orijentacioni dogovor da posle sastanka, ako bude potrebno, "a verovatno će biti", bude održan još jedan - najverovatnije 13. decembra. Dačić je objasnio i da je to dogovoreno da bi pre podnošenja izveštaja Ketrin Ešton "što više stvari bilo urađeno, odnosno započeta njihova implementacija" po Briselskom sporazumu.Tači je pred put u Brisel najavio da će se razgovarati o funkcionisanju kosovske policije na celoj teritoriji, instaliranju kosovskog pravosudnog sistema na severu Kosova, kao i o funkcionisanju carinskog sistema.

Kocijančič: Briselski sporazum još nije potpuno primenjen

Briselski sporazum još nije u potpunosti primenjen te stoga treba pojačati rad na njegovoj primeni kako bi izveštaj visoke predstavnice EU za poljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Evropskom savetu bio što pozitivniji, izjavila je danas portparolka Eštonove Maja Kocijančič. "Dogovor iz aprila još nije potpuno ispunjen", rekla je Kocijančič novinarima tokom današnje runde dijaloga Beograda i Prištine koja je oko podne počela u Briselu.Ona je podsetila da će Ešton 16. i 17. decembra izvestiti ministre spoljnih poslova zemalja članica o postignutom napretku, tako da je neophodno pojačati napore na sprovođenju sporazuma.

http://www.youtube.com/watch?v=1FGEZ8SiWBs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track