NOVA VINSKA REGIJA PUNA EGZOTIČNIH UKUSA: Šumadija kao naša Toskana
Foto: Shutterstock

ŠANSA

NOVA VINSKA REGIJA PUNA EGZOTIČNIH UKUSA: Šumadija kao naša Toskana

InfoBiz -

Čula evropskih potrošača zasićena su francuskim i španskim vinima, pa se otvara prostor za nove egzotične ukuse iz naše zemlje

KRAGUJEVAC - Odličan kvalitet se ceni Predsednik Udruženja vinogradara i vinara Šumadije Božidar Aleksandrović kaže da postoje velike šanse da naša država postane nova vinska regija. On je izjavio da je u Srbiji u poslednjih deset godina vinova loza zasađena na 8.000 hektara.- U poslednjih desetak godina u Srbiji je otvoreno stotinak malih, privatnih vinarija, koje su postale poznate jer su iznedrile kvalitet, egzotične mirise i ukuse, i poseban stil vina - objasnio je Aleksandrović.

Privukli strance Ta činjenica, dodao je on, privukla je svetske enologe, konsultante i novinare, koji su poslednjih pet-šest godina česti posetioci vinograda i vinarija u Srbiji.- Čula evropskih potrošača, pre svega iz zapadne Evrope, zasićena su francuskim, španskim, portugalskim vinima, onim iz novog sveta - Čilea, Australije, Južne Afrike, i otvara se neviđen prostor za neke nove egzotične mirise i ukuse i nove vinske regije - ocenio je Aleksandrović.

Jedinstveni u svetu Siguran je da su svi ti mirisi, ukusi, sorte i stil vina koji dolaze s prostora Srbije jedinstveni u svetu, i uveren da postoje potencijali da Šumadija postane srpska Toskana. U organizaciji ovog udruženja 17. i 18. maja u Kraljevoj vinariji na Oplencu biće održan prvi Šumadijski festival vina.

ČINJENICE

Od sovinjona do vinonoara - Toskana je pre 40 godina bila zapuštena regija, gde je voda bila skuplja od vina- Danas je turistička destinacija koju godišnje poseti 10 miliona ljudi i čija se vina, po veoma visokim cenama, prodaju širom sveta- U Srbiji su od belih sorti najzastupljeniji sovinjon, šardone, burgundac, sivi burgundac, rizling- Od crvenih sorti - kaberne sovinjon, merlo, vinonoar, kaberne fran i domaće autohtone sorte, na kojima tek treba raditi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track