Novak: Ne potcenjujem Ferera

Đoković spreman za Vimldon

Novak: Ne potcenjujem Ferera

Tenis -
Posle svega kroz šta je prošao Ferer i dalje pokušava da se vrati na vrh i zato je uvek opasan. Mislim da i sada igra dobro kao i pre četiri, pet godina, dodao je Đoković

Aktuelni šampion Vimbldona Novak Đoković održao je u nedelju tradicionalnu konferenciju za štampu, pred svoj prvi ovogodišnji meč na londonskoj travi.

"Trava je sporija nego što je bila pre 15 ili 20 godina, što više odgovara igračima sa osnovne linije, pa samim tim i meni. Posebno u drugoj nedelji glavni tereni ostaju bez travnate podloge, loptica odskače više i samim tim tereni su sporiji. Ipak, i pored svega, trava je i dalje najbrža podloga na kojoj igramo, tako da nije lako prilagoditi se posle duge sezone na šljaci. Uvek pokušavam da budem što agresivniji, da izlazim na mrežu i igram kraće poene" rekao je Novak na početku.

On je dodao da je vreme između Rolan Garosa i Vimbldona prekratko za prilagođavanje na novu podlogu.

"To je moje mišljenje. Trebalo bi nam dodatnih nedelju dana, a to bi samo koristilo igračima da se bolje prilagode novoj podlozi. Logično, selimo se sa šljake, najsporije, na najbržu podlogu koja je trava, pa je normalno da nam treba više vremena. Prihvatamo raspored takav kakav je, ali ćemo pokušati da pronađemo rešenje kako bi i naš sport bio bolji".

Prvi protivnik Đokovića biće Huan Karlos Ferero, nekada prvi igrač sveta i idol mladih Španaca pre pojave Rafaela Nadala.

"Ferero je pobednik Grend Slem turnira, Dejvis kupa, mnogi ga cene. Svi koji prate tenis ga veoma poštuju, uključujući i nas igrače. Posle svega kroz šta je prošao i dalje pokušava da se vrati na vrh i zato je uvek opasan. Mislim da i sada igra dobro kao i pre četiri, pet godina. Pitanje je samo njegove fizičke spreme i samopouzdanja na terenu. Ferer ima mnogo iskustva na velikoj sceni tako da ga nikako ne potcenjujem, to je sigurno. Biće to dobar meč prvog kola", dodao je Đoković.

Srpski teniser ne samo da je trijumfovao na prošlogodišnjem Vimbldonu, već je tada postao i najbolji teniser sveta.

"To mi daje mnogo samopouzdanja. Igram ovde sa više vere u sebe, iako igramo na podlozi koja postaje najređe predstavljena u našem sportu. Nemamo mnogo prilike da igramo na travi, samo par nedelja godišnje. Međutim, tenis je počeo da se igra na travi, prošle godine sam ispunio svoj san i odigrao perfektan turnir. Volim uslove koji vladaju ovde".

Novaku je malo nedostajalo da osvajanjem Rolan Garosa postane vlasnik sva četiri trofeja Grend Slem turnira istovremeno.

"Morao sam da pređem preko tog neuspeha, sada je to zamnom. Bio sam blizu, pa iako postoji razočaranje već dan kasnije osećao sam se dobro što sam odigrao turnir i stigao do finala. Po prvi put sam i igrao u finalu Rolan Garosa, što je korak dalje u odnosu na prethodne godine. To me je i učinilo zadovoljnim. Imam samo 25 godina, verujem da je još dosta godina predamnom u kojima ću imati priliku da osvojim Rolan Garos".

Vimbldon će ove godine dva puta ugostiti najbolje tenisere sveta, pošto će se tu igrati i mečevi Olimpijskih igara.

"Ovo svakako nije "generalna proba" za Olimpijske igre. Ne može Vimbldon da bude "proba" za bilo šta. Naravno, Olimpijske igre su nešto što ne može da se poredi sa bilo kojim turnirom. Biće interesantno videti sve nacionalne boje na Vimbldonu, pošto tokom turnira uvek izlazimo na teren obučeni u belo. Imao sam tu čast da predstavljam svoju zemlju pre četiri godine u Pekingu i da osvojim bronzanu medalju. Meni je to bio jedan od najboljih doživljaja i najvećih uspeha koje sam postigao kao sportista. Svi turniri koje igramo, na njima nastupamo kao pojedinci. Samo u Dejvis kupu i na Olimpijskim igrama možemo da osetimo taj timski duh, da nosimo nacionalne boje, da vam podršku pruže drugi sportisti iz vaše zemlje, da posetite Olimpijsko selo, naravno i svečanu ceremoniju otvaranja Igara. Sve je to veoma emocionalno, ne radi se samo o vama, već o celoj zemlji. Tako da će biti veoma mnogo uzbuđenja među svim teniserima pred ove Olimpijske igre", zaključio je Đoković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track