NOVAK: Rolan Garos mi je prioritet u životu!
Foto: Reuter

Danas u Parizu startuje drugi grend slem sezone

NOVAK: Rolan Garos mi je prioritet u životu!

Tenis -
Dečački san - želim da uđem u istoriju ovog turnira, o tome maštam godinama, otkrio Novak Đoković

Novače, vreme je da san postane stvarnost!Danas u Parizu počinje 112. Rolan Garos, jedini neosvojeni grend slem turnir u kolekciji najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića! Prema njegovim rečima, ovaj turnir je njegov neostvaren san i apsolutni prioritet sezone.- Osvajanje Rolan Garosa mi je najveći prioritet ove sezone. Svi mi maštamo o tome da osvojimo ovaj turnir i zato pokušavamo da tempiramo formu baš za takmičenje u Parizu - izjavio je Đoković.Đoković je i prošle godine pred Otvoreno prvenstvo Francuske izjavio da je vreme da uđe u istoriju. Tad nije uspeo, ali zato ove godine ima novu priliku.Prvi koji će pokušati da spreči Srbina da osvoji Pariz je Belgijanac David Gufan, a ako Novak sruši sve prepreke do polufinala, tamo ga čeka Španac Rafael Nadal.Sedmostruki šampion Rolan Garosa poražen je od Đokovića pre samo mesec dana u Monte Karlu, što daje dodatnu snagu našem teniseru.- U Monte Karlu sam pobedio najboljeg tenisera na šljaci, i to mi je dalo mentalnu snagu i samopouzdanje. Ne događa se to svakog dana, Nadal retko gubi na šljaci - zaključio je Đoković.Novak se bori za pehar, sa kojim bi postao osmi teniser u istoriji s osvojena sva četiri grend slema, a dodatna motivacija svakako će mu biti i novčani fond Rolan Garosa, koji je najveći u istoriji i iznosi 22 miliona evra.

Pilot Rolan GarosGrend slem turnir u Parizu nosi ime po francuskom pilotu Rolanu Garosu, koji je svoju hrabrost pokazao u Prvom svetskom ratu. Rolan Garos nikad profesionalno nije igrao tenis, a bio je prvak Francuske 1906. u biciklizmu.

Sedam trofeja Nadala i EvertoveOtvoreno prvenstvo Francuske ove godine igra se 112. put. Danas se ovaj turnir igra na šljaci iako je od 1891. godine, kad je prvi put održan, pa sve do 1927. igran na travi.Najviše pehara na Rolan Garosu podigao je u muškoj konkurenciji Rafael Nadal - čak sedam puta, a među devojkama isto toliko puta slavila je Amerikanka Kris Evert.

Šarapova brani tronTitulu na Rolan Garosu u muškoj konkurenciji brani Rafael Nadal, dok kod pripadnica nežnijeg pola trofej od prošle godine brani Marija Šarapova.Novak preti da Nadalu skine i ovu krunu, a Šarapovoj opasnost vreba od Serene Vilijams. Ruskinja nije pobedila Amerikanku skoro osam godina.

Tužni SamprasVeliki teniski šampion Pit Sampras nikad nije uspeo da osvoji Rolan Garos. Amerikanac koji iza sebe ima čak 14 grend slem titula, najbolji plasman u Parizu ostvario je 1996. godine.Tad je stigao do polufinala, kada ga je zaustavio Rus Jevgenij Kafeljnikov, koji je kasnije osvojio turnir. Sampras je teško preživeo činjenicu da nije podigao pehar u Parizu.

Raspored našihDANASA. Ivanović - P. Martić 11.00V. Troicki - Dž. Blejk 15.30SUTRAN. Mau - J. Tipsarević 11.00N. Đoković - D. Gofan 11.00B. Zahlavova - B. Jovanovski 11.00J. Janković - D. Hantuhova 11.00Dž. Dženg - V. Dolonc 11.00

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track