Novaković: 2.000 potrošača u Srbiji bez struje!
Foto: Beta

Vremenska nepogoda u Srbiji

Novaković: 2.000 potrošača u Srbiji bez struje!

Društvo -
Novaković je rekao da je najkritičnija situacija u opštini Lučani i da će, prema uveravanjima iz EPS-a, potrošači u celoj Srbiji struju dobiti do kraja dana. On je dodao da je trenutno u Srbiji van pogona 67 trafostanica, a kritična je situacija i na teritoriji Niša i Aleksinca zbog izlivanja reka

BEOGRAD - Oko 2.000 potrošača u Srbiji trenutno je bez struje zbog vremenskih nepogoda, a odgovornost za to snosi Elektroprivreda Srbije koja kasni sa planiranim remontima, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva energetike, Dejan Novaković.

Novaković je rekao novinarima u Vladi Srbije, nakon vanrednog sastanka Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, da je najkritičnija situacija u opštini Lučani i da će, prema uveravanjima iz EPS-a, potrošači u celoj Srbiji struju dobiti do kraja dana. On je dodao da je trenutno u Srbiji van pogona 67 trafostanica, a kritična je situacija i na teritoriji Niša i Aleksinca zbog izlivanja reka.

Domaćinstva su u prethodna tri dana ostala bez struje, jer nisu sprovođeni remonti u skladu sa planovima, rekao je Novaković i dodao da nisu bile ni očišćene trase elektromreže.

Radna grupa je, kako je naveo, od danas uvela stalni monitoring nad EPS-om po pitanju stabilnog snabdevanja strujom.

"Vanredno zasedanje je bilo zbog apsolutno nikakve mogućnosti komunikacije sa vrhom EPS-a i bukvalno su bili odsečeni od svih informacija koje su bile potrebne Radnoj grupi koja o tome brine. Sva komunikacija išla je preko direktora privrednih društava, što je poražavajuće za sam EPS, koji mora da shvati da mora da radi sve što je u njihovoj nadležnosti da ne bi ugrožavao bezbedno snabdevanje strujom građana Srbije", istakao je Novaković.

Državni sekretar je naglasio da EPS ima rok do ponedeljka, 21. aprila, u 12,00 sati da dostavi izveštaj kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za novonastalu situaciju i štetu koja nije mala.

Prema njegovim rečima, Radna grupa za snabdevanje energijom će upravo tada, u ponedeljak, održati sastanak, a Nadzorni odbor EPS-a ima rok do utorka, kada ima sednicu, da podnese izveštaj o tome šta će preduzeti kako bi se "sve poluge u EPS u dovele u red".

Novaković je istakao da ne može EPS da se vadi na to da je sneg iznenadio i da je Radna grupa utvrdila da EPS nije uradio sve što je trebalo.

On je rekao da je EPS hitno odreagovao na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije po pitanju trgovaca strujom, ali da se nije bavio svojim delom posla a to je sigurno snabdevanje.

Svaki građanin mora da ima struju i bez nje niko ne sme da ostane nijednog trenutka, porucico je državni sekretar.

U Vladi Srbije je danas održan vanredni sastanak Radne grupe za praćenje sigurnosti energijom i energentima na kome je razmatrana situacija sa snabdevanjem električnom energijom u opštinama Zlatiborskog okruga pogođenim vremenskim nepogodama.

Sastanku Radne grupe je prisustvovala i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana MIhajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track