Novi papa imao devojku, zaredio se tek u 33!

Ovo niste znali

Novi papa imao devojku, zaredio se tek u 33!

Planeta -
U svojoj zemlji papa Franjo je slavljen zbog skromnosti. Odbio je da živi u skupocenoj biskupskoj rezidenciji, a najčešće je putovao javnim prevozom. Argentinci ga smatraju herojem siromašnih
1 / 6 Foto: Ciclonbar.com.ar

RIM - Novoizabrani papa Franjo zaredio se tek u 33. godini života. Do tada je vodio tipičan život mladog čoveka, imao je devojku, obožavao je fudbal, a posebnu strast gajio je prema tangu.

"Sa 33 godine sam osetio poziv i zaredio se kao isusovac", naveo je u jednom intervjuu sadašnji papa koji važi za čoveka veoma aktivnog u zajednici i pomaganju siromašnima, ali i za osobu koja gaji mnoge strasti prema stvarima nevezanim za Crkvu.

U svojoj zemlji slavljen je zbog skromnosti. Odbio je da živi u skupocenoj biskupskoj rezidenciji, a najčešće je putovao javnim prevozom. Argentinci ga smatraju herojem siromašnih, a u javnim istupima retko kad štedi političare.Papa Franjo nije poseban samo po tome što je prvi s takvim imenom i prvi Južnoamerikanac na toj dužnosti, nego ima i samo jedno plućno krilo.Naime, papi je u mladosti odstranjeno plućno krilo verojatno zbog neke teže infekcije. U to doba, danas uobičajeno lečenje antibioticima nije bilo svima dostupno i kako bi se pacijenti zaštitili od daljnjeg širenja infekcije lekari su odstranjivali deo pluća.Srećom, gubitak jednog plućnog krila ne kompromituje zdravlje. Jedina briga koju papa Franjo ima, i imat će je i dalje, jest manja respiratorna rezerva od nekoga sa oba plućna krila. To znači da ima nešto veći rizik od posledica gripa ili upale pluća. Međutim, činjenica da je 76-godišnji kardinal Bergoglio imao relativno zdrav život pokazuje da jedno plućno krilo manje nije ugrozilo njegovu mogućnost da živi pun i aktivan život.Sve dok se Papa bude čuvao infekcija, odnosno vakcinisao se protiv pneumonije i gripa svake godine, nema razloga da se veruje da će zdravlje 266. poglavara Katoličke crkve biti ikakav problem.

Papsko ime novog poglavara je Franjo, bez dodatka "prvi"Prvi latinoamerički papa u poslednjih 1.300 godina Rimokatoličke crkve Horhe Mario Bergolja zvaće se jednostavno Franjo bez dodatka "prvi" sve dok neki njegov naslednik u budućnosti ne uzme isto ime.Kako je u sredu objašnjeno u Vatikanu, novoizabrani papa će se zvati prosto Franjo, a kada neko od njegovih naslednika izabere isto ime aktuelni papa će u istoriji Rimokatoličke crkve ući kao Franjo Prvi, prenela je agencija AFP. Papska imena su, inače, neraskidivo povezana nasleđem ljudi koji su vladali Rimokatoličkom crkvom. Papska imena izabrani poglavari biraju uglavnom prema svojim uzorima iz istorije. Odluka pape Bergolja da postane prvi papa ikada po imenu Franjo je veoma značajna za Rimokatoličku crkvu. On je, naime, ime izabrao po uzoru na Franju Asiškog, osnivača Franjevačkog reda u 13. veku i simbol je asketizma.Imena koja su se pokazala nepopularnim među papama su Simplikus i Hilarijus, dok je najčešće ime koje su pape kroz istoriju nosile Jovan. Bergoljo je 266. poglavar 1,2 milijarde vernika. Izabran je u sredu uveče, drugog dana konklave i bio je nadbiskup Buenos Ajresa. U Latinskoj Americi, inače, živi najviše katolika 560.000 miliona koji se okupljaju oko 780 biskupija.Molitvom počeo pontifikatPapa Franjo počeo je danas svoj pontifikat molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu. Italijanska televizija RAI saopštila je da je bivši arhiepiskop Buenos Ajresa, kardinal Horhe Mario Bergoljo, jutros u oko osam sati ušao u baziliku kroz sporedni ulaz i napustio je oko 30 minuta kasnije. Okupljenim vernicima, kojih je na trgu Svetog Petra bilo oko 100.000, papa je obećao će se moliti bogorodici da "čuva ceo Rim". On je kardinalima rekao da će sutradan pozvati penzionisanog papu Benedikta XVI i služiti inauguracionu misu u Sikstinskoj kapeli.Telefonirao Benediktu XVIJedan od prvih poteza novogizabranog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje bio je telefonski poziv svom prethodniku Benediktu XVI. Benedikt XVI abdicirao je prošlog meseca i od poslednjeg dana februara privremeno boravi u papskom letnjikovcu Kastel Gandolfu, 25 kilometara udaljenom od Rima.Portparol Svete Stolice Federiko Lombardi saopštio je sinoć da će novi papa vrlo verovatno imenovati novog državnog sekretara u kojeg će, kako je naveo, imati poverenja. Dosadašnji državni sekretar Tarcisio Bertone podneo je ostavku 28. februara, na dan kada je Benedikt XVI napustio pontifikat. Papa Franjo je svog prethodnika, koji sada nosi titulu "pape u miru", nazvao neposredno nakon obraćanja vernicima na Trgu svetog Petra. Izvori u Vatikanu su, kako je prenela agencija Roters, najavili da će papa Franjo uskoro posetiti Benedikta XVI.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track