Novi šef CIA za tajne operacije rušio Miloševića!

Imenovanja u tajnoj službi SAD

Novi šef CIA za tajne operacije rušio Miloševića!

Politika -
Specijalni program se unutar CIA smatra modelom uspešne miroljubive tajne operacije

VAŠINGTON - Novoizabrani šef CIA za tajne operacije svojevremeno je radio na rušenju režima Slobodana Miloševića, objavio je Asošijejted pres! Američka agencija javlja da je prvobitni favorit bila jedna od najviše pozicioniranih žena u CIA, ali da je njeno imenovanje postalo sporno posle intervencije iz Senata zbog toga što je ona svojevremeno upravljala zatvorom CIA na Tajlandu u kome su za ispitivanje osumnjičenih za terorizam korišćene tehnike mučenja.

"Umesto da se odluči za nju, direktor CIA Džon Brenan se okrenuo šefu odeljenja CIA za Latinsku Ameriku i bivšem šefu stanice u Pakistanu, za koga bivši funkcioneri kažu da je svojevrmeno vodio tajnu operaciju koja je pomogla u rušenju predsednika Srbije Slobodana Miloševića sa vlasti", navodi AP.

Taj program se, kako dodaje američka agencija, unutar CIA smatra "modelom uspešne miroljubive tajne operacije." Bivši funkcioneri su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, jer nisu ovlašćeni da javno govore o operacijama CIA. AP navodi da je ime novog šefa za tajne operacije poznato mnogima u obaveštajnim, diplomatskim i novinarskim krugovima, kao i ime žene od čijeg se imenovanja odustalo.

I jedan i drugi su se predstavljali kao pripadnici CIA brojnim vladama u svetu. Ipak, CIA smatra da njihova imena ne treba objavljivati, jer su tehnički još operativci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track