PUSTOŠ U OKLAHOMI: 51 osoba poginula, desetine povređenih!
Foto: Youtube

PUSTOŠ U OKLAHOMI: 51 osoba poginula, desetine povređenih!

Planeta -
Kvartovi sravnjeni sa zemljom, zgrade u plamenu. Hiljade kuća su bez struje, ali je tornado zaobišao najnaseljenija područja grada. Guvernerka Oklahome proglasila vanredno stanje u 16 okruga

OKLAHOMA - Prema poslednjim podacima najmanje 51 osoba je poginula dok je na desetine povređeno, kada je razorni tornado pogodio Oklahomu. Zvaničnici procenjuju da će broj žrtava rasti.

Više od 100 osoba je povređeno, a među povređenima je više desetina dece.

Jedna osnovna škola u predgrađu Oklahoma Sitija, na jugu SAD, direktno je pogođena tornadom čija je razorna putanja bila široka jednu milju (1,6 kilometara), objavile su vlasti. U školi je u tom trenutku bilo 75 dece.

Čitavi blokovi zgrada u četvrti Mur (Moore) sa 55.000 stanovnika, u Oklahoma sitiju su sravnjeni sa zemljom, zgrade su u plamenu, a vozila leže razbacana na ulicama i putevima. Ni o tome još nema preciznijih podataka.

Mur je bio teško pogođen tornadom 1999. godine kada je baš tu izmerena rekordna brzina vetra u svetu - 486 kilometara na sat. Nekoliko tornada je u ponedeljak pogodilo delove američkih država Kanzas i Oklahoma, odnelo dva života i uništilo naselje.

Velika šteta je u Vičiti, najvećem gradu Kanzasa. Hiljade kuća su bez struje, ali je tornado zaobišao najnaseljenija područja grada. Guvernerka Oklahome Meri Folin je zbog oluja i poplava proglasila vanredno stanje u 16 okruga. Nacionalna meteorološka služba je upozorila na mogućnost oluje s gradom veličine bejzbol loptice (prečnik sedam santimetara, težina 140 grama). I Ajova je bila na meti tornada koji je bio deo olujnog sistema s kraja na kraj SAD - od Teksasa na jugozapadu, sve do Minesote na severoistoku.

http://www.youtube.com/watch?v=jqcsDODO7PI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track