NOVO NAREĐENJE PUTINA: Sredite granicu na Ohotskom moru!
Foto: Rojters

Počinje borba za Kurilska ostrva

NOVO NAREĐENJE PUTINA: Sredite granicu na Ohotskom moru!

Planeta -
Putin je Ministarstvu odbrane dao zadatak da pripremi informaciju za pomorce da područje u Ohotskom moru, koje se prostire 200 nautičkih milja od početka isključivog ekonomskog pojasa, predstavlja epikontinentalni pojas Rusije

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je danas ministarstvima inostranih poslova i odbrane da do jula pripreme nacrt za granicu epikontinentalnog pojasa Rusije u Ohotskom moru, preneo je radio Glas Rusije.

Putin je Ministarstvu odbrane dao zadatak da pripremi informaciju za pomorce da područje u Ohotskom moru, koje se prostire 200 nautičkih milja od početka isključivog ekonomskog pojasa, predstavlja epikontinentalni pojas Rusije.

Agencija RIA Novosti prenela je prošlog meseca da je komisija UN za razgraničenje, priznala deo Ohotskog mora površine oko 52.000 kvadratnih kilometara kao epikontinentalni pojas Rusije.

Ohotsklo more se nalazi uz rusku obalu na istoku, severno od obala Kine i Japana kao zaliv Tihog okeana, a povezano je sa Beringovim morem koje su pruža do Aljaske.

U Ohotskom moru su sporna Kurilska ostrva. Ruski ministar za prirodne resurse Sergej Donskoj izjavio je tada da je odluka komisije UN o tom delu mora, koji do sada nije pripadao nijednoj zemlji, "bez ograda i neopoziva".

"Ruski suverentitet prostire se od sada na sve resurse koji leže ispod dna Ohotskog mora", rekao je Donskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track