NOVO U APOTEKAMA: Papirne recepte zameniće elektronski

Momčilo Babić, direktor RFZO

NOVO U APOTEKAMA: Papirne recepte zameniće elektronski

Društvo -
Tako ćemo uštedeti više od 100 tona specijalnog papira i više od dva miliona evra, koliko sada trošimo za izradu i štampanje recepata, naglasio je Babić

BEOGRAD - Od kraja ove ili početkom naredne godine pacijenti više neće dobijati papirne recepte za lekove u domovima zdravlja, već će lekari recepte elektronski prosleđivati apotekama, najavljuju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Direktor RFZO prof. Momčilo Babić rekao je da će, osim elektronskog recepta, biti uveden i elektronski uput, elektronsko zakazivanje, elektronske konsultacije i elektronski zdravstveni karton. "Mnogi su bili iznenađeni i proglasili to naučnom fantastikom. Uz napore zaposlenih u RFZO i pomoć Svetske banke verujem da ćemo do kraja godine, ili početkom naredne, imati sve ove zdravstvene usluge", rekao je Babić.

On je pojasnio da će svi lekari u 158 domova zdravlja u Srbiji i oko 1.000 apoteka biti umreženi u sistem izrade i izdavanja elektronskih recepata i da će na taj način više od 60 miliona papirnatih recepata, koliko se godišnje izda, biti zamenjeno elektronskim.

"Tako ćemo uštedeti više od 100 tona specijalnog papira i uštedeti više od dva miliona evra, koliko sada trošimo za izradu i štampanje recepata", naglasio je Babić. Elektronski recept, pojašnjava prvi čovek RFZO, podrazumeva mogućnost da se lek naruči SMS-om ili mejlom, a poseban benefit od ovog projekta osetiće hronični bolesnici, koji svakog meseca moraju da dođu kod izabranog lekara po terapiju.

Ubuduće biće dovoljno da puste SMS ili pošalju mejl, a lekar zahvaljujući elektronskoj istoriji bolesti već zna koju terapiju pacijent koristi i može da pusti elektronski recept, tako da se lek uz overenu zdravstvenu knjižicu može podići u apoteci.

Babić objašnjava da je predviđeno da se zakazivanje pregleda kod specijalista u bolnicama i kliničkim centrima takođe obavlja elektronski i zakazivaće ih posebne službe u domovima zdravlja.Pacijenti koji izaberu da sami zakažu pregled kod specijaliste, takođe to mogu učiniti kompjuterski ili SMS- om."Uvođenjem elektronskog zakazivanja mi ćemo sprečiti lutanje za adekvatnim lekarom specijalistom, uštedeti vreme i ispoštovati dostojanstvo pacijenta i osiguranika", naglasio je Babić.

On dodaje da će biti uvedena i elektronska konsultacija gde će se putem SMS-a ili mejla dobijati mišljenje specijaliste, koje je važno posebno oko upotrebe lekova."Nekada postoji interakcija nekih lekova koji se zajedno piju, a to previde dva različita lekara koja su ga propisala. Elektronski će se konsultovati treći nezavisni lekar koji daje mišljenje baš o takvim neželjenim efektima lekova", objašnjava Babić.

Kao kruna elektronske medicinske dokumentacije Babić kaže da će biti uvođenje elektronskog kartona, gde će na jednom mestu biti kompletna istorija bolesti pacijenta, rentgenske slike, elektrokardiografski nalazi, laboratorijski nalazi, dostupni samo ovlašćenom doktoru."To je veliki napredak u odnosu na sadašnje stanje. Dešava se da pacijent dođe u bolnicu a zaboravio je rentgenski snimak i rešenje je da se vrati kući ili da se radi nov snimak i pacijent ponovo zrači. Zahvaljujući elektronskom kartonu lekar će moći sve to da pogleda", kaže Babić.Projekat će početi u Beogradu, ali je planirano da se proširi i na ostatak Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track