Novom Sadu preti ogromna poplava

Vrh vodenog talasa sve bliži

Novom Sadu preti ogromna poplava

Srbija -
Merama odbrane obuhvaćeno 430 kilometara linija duž Dunava i Tise

NOVI SAD - Iza nasipa je bezbedno.Dunav raste iz minuta u minuta, pa su juče i kod Novog Sada uvedene vanredne odbrane od poplava. Kako navode u JVP „Vode Vojvodine“, ovo je urađeno preventivno, pre svega zbog obilnih padavina poslednjih dana, kao i zbog čestih intervencija operativnih službi na odbrambenim linijama.- Granica za uvođenje vanredne odbrane kod Novog Sada je 700 centimetara, a po prognozama, Dunav će maksimum od oko 660 centimetara dostići tokom vikenda. Kod Novog Sada juče je izmereno 618 centimetara, što je 40 centimetara više nego u sredu. Vodostaj Dunava kod Bezdana juče u 13 časova dostigao je kotu od 754 centimetra i po prognozama će rasti još koji centimetar - saopštile su „Vode Vojvodine“.Merama odbrane od poplava obuhvaćeno je 430 kilometara odbrambenih linija duž Dunava, Tise, Kanala Begej i Karašca. Najkritičnije je u Čereviću i Banoštoru, gde su ljudi kuće sagradili bukvalno u koritu reke. Oni su navikli na ovakve situacije i još pre nekoliko dana podigli su stvari na više spratove. Ipak, kažu, nije im svejedno i nadaju se da će šteta biti što manja, te da će se voda brzo povući. U Novom Sadu uveliko su poplavljena vikend-naselja Kamenjar i Ribarsko ostrvo, koji su u nebranjenom delu priobalja, a u Sremskoj Kamenici pojavile su se podzemne vode.Načelnik Sektora MUP Srbije za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da se u naredna tri dana očekuje da tenzija poraste kad je reč o poplavnom talasu.(S. P.)

Nadolazi... Voda je svakim danom sve dublja
Nadolazi... Voda je svakim danom sve dublja

Najugroženije tačke♦ Vikend-naselje u priobalju dunava kod Bezdana♦ Vikendice i restorani u nebranjenom delu kod Bačke Palanke♦ Naselje Kamenjar i Ribarsko ostrvo kod Novog Sada♦ Sela Susek, Banoštor i Čerević u opštini Beočin, na padini Fruške gore tik uz Dunav♦ Stari Slankamen, čiji su delovi redovno poplavljeni kod viših vodostaja

Zatvara se putnički saobraćaj kod Kule NebojšaVodoprivredno preduzeće „Beogradvode“ najavilo je da će zbog porasta nivoa vode na ušću Save u Dunav, na Donjem Kalemegdanu danas zatvoriti prolaz za putnička vozila ispod pruge, kod Kule Nebojša. Preduzeće je pozvalo vlasnike splavova i čamaca i da ih uklone s parkinga kod Kule Nebojša.Vodostaj Dunava kod Beograda juče je bio 526 cm, a Save 473 cm. Očekuje se dalji rast nivoa vode, sve do nedelje 16. juna. Službe JVP „Beogradvode“ redovno obilaze potencijalne ugrožene tačke, piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track