NOVOSADSKI ODBOR SNS: Pajtićev Fond za nove tehnologije u stečaju
Foto: Marina Lopičić

Objaviti sve ugovore o subvencijama

NOVOSADSKI ODBOR SNS: Pajtićev Fond za nove tehnologije u stečaju

Srbija -
Fond je, tvrde naprednjaci, tokom osam godina sa ukupno 35 miliona evra subvencionirao 108 privatnih preduzeća, od kojih su najmanje 22 firme u stečaju, ili stečajnom postupku, a još najmanje 11 posluje sa gubicima, ili su u likvidaciji

NOVI SAD - Gradski odbor SNS u Novom Sadu zatražio je danas od čelnika Vlade Vojvodine da objave sve ugovore o subvencijama i vraćanju subvencija u naturi, koje su sklopili sa 108 privatnika, jer će onda, kako navode, svakom Novosađaninu i Vojvođaninu biti jasno da je vojvođanska vlast ogrezla u korupciji.

"Uz brojne afere u zdravstvu, stotine miliona evra koje je progutala Razvojna banka Vojvodine, projekte u Fondu za kapitalna ulaganja za koje se interesuju policija i tužilaštva, razbacivanje para za prskanje komaraca i sumnjive poduhvate koje finansiraju pokrajinski sekretarijati, po zloupotrebama se posebno ističe Fond za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija u AP Vojvodini", navode novosadski naprednjaci.

Podsećajući da su predsednik i potpredsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i Dragoslav Petrović taj Fond osnovali u Sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, uprkos tome što to nije u nadležnosti Pokrajine, oni ukazuju da nijedan pokrajinski organ nikada, od 2006. do danas nisu analizirali, ni ocenjivali poslovanje Fonda.

Fond je, kako tvrde naprednajci, tokom osam godina sa ukupno 35 miliona evra, subvencionira 108 privatnih preduzeća, od kojih su najmanje 22 firme u stečaju, ili stečajnom postupku, a još najmanje 11 posluje sa gubicima, ili su u likvidaciji." U 33 preduzeća u stečaju, u likvidaciji, ili u gubicima, nije ostvaren nikakav cilj sem što su nekome, zbog nečega poklonjene pare", naglašavaju novosadski naprednjaci i dodaju da u tim preduzećima nije zaposleno najmanje 20 radnika što je bio jedan od ciljeva Fonda.

Sem u tih 33 preduzeća, prema podacima Agencije za privredne registre, u još najmanje 25 privatnih firmi, "koje su dobile Petrovićeve i Pajtićeve subvencije", bilo je manje od 20 zaposlenih, što znači da u najmanje 61 od 108 subvencioniranih preduzeća (što je više od pola od subvencioniranih privatnih firmi u Vojvodini) nije poštovana ugovorna obaveza da zaposle najmanje 20 radnika, navodi Gradski odbor SNS.

" Petrović i Pajtić nisu ništa učinili da to spreče", ističu novosadski naprednjaci i ukazuju da je osim toga, gotov novac zloupotrebljen u svim firmama.

Novac je zloupotrebljen, kako navode, i u onim firmama koje su izbegle stečaj, likvidaciju, ili gubitke, a koje su dobile subvencije od Fonda za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija, zato što ta preduzeća nisu pokrajinskom budžetu vratila dobijene subvencije u novcu (makar bez kamate), nego u donacijama nekonkurentne robe, "čije su količine i cene proizvoljno određivali Dragoslav Petrović, njegov Sekretarijat i Direkcija za robne rezerve Vojvodine".

Pajtić, Petrović, njihovo Izvršno veće i DS izgubili svako pravo da vladaju u Vojvodini, zaključuju novosadski naprednjaci, ukazujući da su nedavni parlamentarni izbori na kojima su demokrate jedva prešle cenzus, potvrdili da su oni odavno izgubili poverenje naroda zbog brojnih zloupotreba u javnim poslovima, tokom deset godina vladavine u Vojvodini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track