Novu vladu formiraće DS, SPS, LDP i URS

Novu vladu formiraće DS, SPS, LDP i URS

Politika -
Vesna Pešić rekla da su Dačića za premijersko mesto podržali Rusija i supruga bivšeg predsednika Slobodana Miloševića Mira Marković

BEOGRAD - Novu vladu Srbije najverovatnije će formirati DS i koalicija SPS-PUS-JS, sa LDP i URS, procenili su večeras analitičari. U "Utisku nedelje" TV B2, direktor Cesida Marko Blagojević rekao je da DS nije više u nekadašnjoj poziciji i da se da zbog toga otvara prostor lideru socijalista Ivici Dačiću kao jednom od veoma bitnih faktora za formiranje buduće vlade."To otvara prostor Dačiću da preuzima inicijativu da pravi svoje koalicije", rekao je Blagojević i dodao da na mesto premijera mora da dođe jaka politička ličnost.

Sociolog Vesna Pešić rekla je da Dačić sada i od naprednjaka i demokrata traži premijersko mesto i da su ga u tome podržali Rusija i supruga bivšeg predsednika Slobodana Miloševića Mira Marković. "Od obe strane traži da bude premijer...Ovakvih ljudi kao što je Dačić treba se osloboditi da bismo rešili prošlost. Najbolje je ljude koja su čista prošlost odbaciti", rekla je Pešićeva i dodala da se Dačić pretvorio "malog Slobu".

Komentarišući mogućnost da Dačiću bude ponuđeno mesto premijera, Blagojević je ocenio da bi ga ta funkcija srušila i da bi mnogo više mogao da uradi kao ministar policije."Mesto premijera može samo da sruši Dačića. Njega ta funkcija ubija...Kao ministar policije može da nastavi da raste", kazao je Blagojević.

Sociolog Jovo Bakić je rekao da su demokrate isticanjem lidera DS Borisa Tadića kao kandidata za premijera suzili sebi manevarski prostor. "Stalno to rade i fascinantno je dokle su spremni to da rade u korist svoje štete... Tadić je zatočenik svojih funkcionera koji hoće vlast po svaku cenu", kazao je Bakić.Blagojević je, govoreći o velikoj koaliciji između demokrata i naprednjaka, ocenio da bi to bila najlošija opcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track