NS: Uklanjanje spomenika u Preševu test za državu
Foto: Zorana Jeftić

NS: Uklanjanje spomenika u Preševu test za državu

Politika -
Uklanjanje spomenika pripadnicima terorističke OVPMB u Preševu je test i provera Vladi Srbije da li ima suverenitet na celoj svojoj teritoriji i da li ima snage da legitimnim zakonskim i ustavnim merama sankcioniše protivpravno veličanje terorista, navodi se u saopštenju Beogradskog odbora NS

BEOGRAD - Beogradski odbor Nove Srbije saopštio je danas da je uklanjanje spomenika pripadnicima bivše tzv. "Oslobodilačke vojske Preševo, Medveđa i Bujanovac" u centru Preševa pitanje državnog suvereniteta i provera da li Srbija ima snage da sankcioniše protivpravno veličanje terorista.

"Uklanjanje spomenika pripadnicima terorističke OVPMB u Preševu je test i provera Vladi Srbije, da li ima suverenitet na celoj svojoj teritoriji i da li ima snage da legitimnim zakonskim i ustavnim merama sankcioniše protivpravno veličanje terorista koji su pokušali da sruše ustavni poredak Srbije nasilnim i oružanim metodama", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Gradskog odbora NS Borislav Borović.

To je, kako kaže Borović, osetljiv test, "jer se radi o pripadnicima nacionalne manjine u Srbiji, ali i zbog toga što je očigledno da se radi o provokaciji povodom pregovora oko KiM i donošenja skupštinske Rezolucije za pregovore sa Prištinom".

"Međutim, uprkos osetljivosti trenutka, država mora reagovati na isti način kako bi reagovala svaka druga suverena država prema teroristima bez obzira koje oni nacionalnosti, vere, rase, političkog opredeljenja bili", istakao je Borović.

Isto, prema njegovim rečima, treba postupiti i prema muzeju, koji je u Velikom Trnovcu dobio "zločinac i terorista Ridvan Ćazimi, poznat još iz ratova protiv Srba u Hrvatskoj, koji je i poginuo u oružanom sukobu sa pripadnicima vojske i policije Srbije u oružanoj pobuni 2001. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track