NUNS: Nečuveni cenzorski postupak Gradske uprave Zaječara

Oštar protest

NUNS: Nečuveni cenzorski postupak Gradske uprave Zaječara

Društvo -
Grubo je prekršen Zakon o javnom informisanju koji propisuje obavezu državnih organa i organizacija da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas u saopštenju "najoštrije protestuje zbog nečuvenog postupka Gradske uprave SO Zaječar", koja je u utorak zabranila ulaz novinaru Vuksanu Ceroviću.

Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje da zaječarsko Tužilaštvo postupi po krivičnoj prijavi koju je Cerović podneo protiv NN lica zbog sprečavanja novinara da obavlja svoj posao od javnog interesa. Ovim cenzorskim postupkom narušena je Ustavom garantovana sloboda informisanja, dodaje NUNS.

Takođe, dodaje se u saopštenju, grubo je prekršen Zakon o javnom informisanju koji propisuje obavezu državnih organa i organizacija, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave "da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila". U saopštenju NUNS podseća da je ova zabrana suprotna i Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji zabranjuje diskriminaciju novinara ili javnih glasila. Cerović je obavestio je NUNS da je 24. juna na ulazu u Gradsku upravu Zaječara zatekao istaknuto obaveštenje: "Novinaru Vuksanu Ceroviću zabranjen je ulazak u zgradu Gradske uprave". On je prvo pozvao policiju koja je evidentirala zabranu i uzela izjavu od portira, a zatim podneo krivičnu prijavu. Cerović smatra da je "povod za ovu primitivnu odluku" njegov novinski tekst o "mahinacijama u zaječarskoj lokalnoj samoupravi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track