Obama i Romni u kampanji do poslednjeg časa

Poslednji dan kampanje

Obama i Romni u kampanji do poslednjeg časa

Planeta -
Kandidati naglašavali međusobne razlike u nastojanju da ubede svoje pristalice da su ulozi isuviše veliki da bi glasači ostali kod kuće na izborni dan

VAŠINGTON - Kandidati za predsednika SAD Barak Obama i Mit Romni poslednji dan kampanje uoči sutrašnjih izbora provode u državama najbitnijim za pobedu na izborima, pokusavajući da pridobiju dodatne glasove. S anketama koje ukazuju da su ovogodišnji izbori jedna od najtesnijih predsedničkih trka, Obama i Romni su naglašavali međusobne razlike u nastojanju da ubede svoje pristalice da su ulozi isuviše veliki da bi glasači ostali kod kuće na izborni dan.

"Ovo nije samo izbor između dva kandidata i dve stranke. Ovo je izbor između dve vizije", rekao je Obama pred skoro 20.000 ljudi na skupu u Viskonsinu. "Naš izbor sutra vodi do veoma različitih ishoda", poručio je Romni na skupu u Virdžiniji. Iako je na nacionalnom nivou trka skoro izjednačena, u ključnim državama, posebno u Ohaju, Ajovi i Viskonsinu, Obama ima malu prednost što mu daje veće šanse da osvoji najmanje 270 od 538 elektorskih glasova. I Obama i Romni kažu da će ovogodišnje izbore odlučiti to čiji će štab uspeti da izvuče više pristalica na birališta.

Romni je na skupu u Virdžiniji, gde praktično mora da dobije većinu da bi obezbedio pobedu, nastavio da kritikuje Obamino rešavanje ekonomskih pitanja, navodeći da će predlog za povećanje poreza najbogatijima pogoditi zapošljavanje. "Predsednik misli da je odgovor: više vlade. Više posla je odgovor za Ameriku", rekao je Romni navodeći da će njegovo iskustvo u investicionoj kompaniji pomoći američkoj privredi i smanjenju nezaposlenosti. Obama je u državi Viskonsin, gde računa na pobedu, kritikovao Romnija za menjanje stavova. Republikanski kandidat je važio za umerenog konzervativca kao guverner Masačusetsa, da bi se na stranačkim izborima predstavljao kao "strogi konzervativac", a pred izbore ublažio ton.

"Nije sve u politici. Vazno je i poverenje. Znate šta zastupam. Znate šta verujem. Znate da govorim istinu", rekao je Obama koga na skupovima prate muzičari Brus Springstin i Džej-Zi (Jay-Z). Agencija Frans pres javlja da je Romni iznenada najavio da će kampanju voditi i sutra u Pensilvaniji, za koju se smatra da će skoro izvesno glasati za kandidata demokrata, kao i na poslednjih pet izbora. Romni je u jesenjem delu kampnje tek u nedelju prvi put bio u Pensilvaniji. Iz Obaminog štaba navode da je ta odluka posledica toga što republikanski kandidat nema šanse u Ohaju, ali i najavljuju da će bivši predsednik Bil Klinton danas obići četiri mesta u Pensilvaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track