Obama: Putine, predaj mi Snoudena!

GUSTO Novi hladni rat zbog odbeg log američkog agenta

Obama: Putine, predaj mi Snoudena!

Planeta -
Napetost raste Amerika besna jer Rusija ponovo razmatra mogućnost da odobri azil bivšem saradniku CIA, koji je otkrio da SAD putem interneta špijuniraju ceo svet

MOSKVA - Hoće ga po svaku cenu.Odnosi između Rusije i SAD postaju sve napetiji, a razlog za to je najtraženiji američki begunac i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je početkom juna obelodanio supertajna dokumenta o tome kako Amerika preko interneta špijunira ceo svet, uključujući i EU. Naime, Bela kuća oštro je osudila ponovnu nameru Rusije da Snoudenu odobri azil, nakon što je on pre dva dana rekao da će još jednom zatražiti pomoć od te zemlje. Lider SAD Barak Obama odmah je nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina tražeći objašnjenje za novonastalu situaciju.Ponovo hoće kod RusaSnouden se u petak sastao sa zaštitnicima za ljudska prava u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, gde je od 23. juna, kad je doleteo iz Hongkonga. S obzirom na to da zbog neispravnosti dokumenata otad nije uspeo da odleti za Latinsku Ameriku, u prvom javnom pojavljivanju istakao je da želi da dobije azil od Rusije. Inače, on je početkom jula od te zemlje dobio ponudu da u njoj ima status azilanta, ali pod uslovom da odustane od daljih akcija protiv SAD. Snouden to nije želeo da prihvati i odbio je pomoć. Međutim, sad se ponovo okrenuo Rusima, što je izazvalo bes Amerikanaca, koji po svaku cenu žele da im bude izručen.- Obezbeđivanje tribine za propagandu gospodinu Snoudenu bilo bi suprotno ranijim izjavama ruske vlade o neutralnosti - rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.Lideri se čuli telefonomNakon te izjave Obama je nazvao Putina.- Dva zvaničnika konstatovala su važnost američko-ruskih odnosa i razgovarali o nizu bezbednosnih i bilateralnih pitanja, između ostalog i o statusu Edvarda Snoudena i saradnji u borbi protiv terorizma, a u kontekstu predstojećih Olimpijskih igara u Sočiju - navedeno je u saopštenju Bele kuće. Međutim, nije istaknuto o čemu su tačno dvojica najmoćnijih ljudi današnjice razgovarali.

Ne oglašava se... Vladimir Putin
Ne oglašava se... Vladimir Putin

Skupo ga koštalo... Snouden
Skupo ga koštalo... Snouden

Doskoro sam vas pratio svakog danaOdbegli bivši saradnik CIA Edvard Snouden u prvom pojavljivanju u javnosti nakon 20 dana rekao je da je do juna imao moć da prati svačiju komunikaciju, u svako doba dana i noći, i da je to moć koja menja ljudske sudbine.- To je i ozbiljno kršenje zakona, pa sam doneo odluku da izađem u javnost s podacima o masovnoj špijunaži. To me je skupo koštalo, ali bilo je ispravno, i ne žalim ni za čim. Vlada SAD i njene obaveštajne službe pokušali su da od mene naprave primer kojim će upozoriti sve ostale koji bi mogli da progovore. Zbog toga sam ostao bez državljanstva i progonjen sam zbog čina političkog izražavanja - rekao je Snouden.

Rusija nije primila zahtev za azilRuske imigracione vlasti saopštile su da od odbeglog Edvarda Snoudena još nisu primile zahtev za azil, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov da Moskva nije u kontaktu s odbeglim bivšim saradnikom CIA. Prema zakonima Rusije, prijava upućena toj službi je prvi korak kad se traži azil u Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track