Obama: SAD spremne za akciju u Siriji ako diplomatija podbaci!

Vojna opcija i dalje otvorena

Obama: SAD spremne za akciju u Siriji ako diplomatija podbaci!

Planeta -
Ukoliko diplomatija zataji kada je u pitanju Sirija, SAD ostaju spremne da deluju, naveo je Obama

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama pozdravio je dogovor koji su danas postigli SAD i Rusija o kontroli sirijskog hemijskog oružja ali i upozorio da su SAD spremne na akciju protiv Sirije ukoliko diplomatija podbaci.

"Ukoliko diplomatija zataji kada je u pitanju Sirija, SAD ostaju spremne da deluju", naveo je Obama.

Današnji dogovor predviđa da sirijsko hemijsko oružje bude potpuno uništeno do sredine sledeće godine, saopštili su šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Obama je kazao da će, ukoliko Sirija ne bude ispunila dogovorene obaveze, SAD zajedno sa Rusijom, Britanijom, Francuskom, Ujedinjenim nacijama pokušati da osiguraju da one budu sprovedene, uz moguće konsekvence.

Mnogo toga ostaje da se uradi, rekao je Obama, a preneo Rojters.

U Ženevi je danas dogovoreno da Sirija mora da preda potpuni spisak svog hemijskog oružja u roku od sedam dana, a da inspektori moraju biti na terenu najkasnije do novembra, a da uništenje hemijskog oružja mora da se okonča do polovine 2014. godine.

Keri je, posle trodnevnih razgovora sa Lavrovom, rekao da svet sada očekuje da će režim sirijskog predsednika Bašara Asada ispuniti javno data obećanja, prenela je agencija Rojters.Lavrov je kazao da telo UN za kontrolu hemijskog oružja najpre mora da odobri američko-ruski predlog, nakon čega će se uspostaviti vremenski okvir za uništenje sirijskog hemijskog naoružanja.

Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da usvoji novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja će sadržati mere protiv onih koji prekrše zabranu upotrebe hemijskog oružja.U slučaju neuspeha ili eventualne upotrebe hemijskog oružja, pribeći će se merama predviđenim Sedmim poglavljem Povelje UN kojim je 15-članom Savetu bezbednosti dato ovlašćenje da preduzme korake počev od sankcija do vojnih intervencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track