Obama telefonom razgovao sa Putinom zbog Snoudena

Obama telefonom razgovao sa Putinom zbog Snoudena

Planeta -
Do poziva je došlo pošto je u petak ujutro Snouden saopštio da želi da dobije privremeni azil u Rusiji, iako u Vašingtonu kažu da je telefonski razgovor bio planiran već pre nekoliko dana

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama razgovarao je popodne sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, pošto je prethodno Bela kuća upozorila zvaničnu Moskvu da ne da azil bivšem saradniku CIA-e Edvardu Snoudenu.

Do poziva je došlo pošto je u petak ujutro Snouden saopštio da želi da dobije privremeni azil u Rusiji, iako u Vašingtonu kažu da je telefonski razgovor bio planiran već pre nekoliko dana.

Detalji razgovora još nisu poznati, prenose agencije.

Prema ranijem rasporedu, Obama bi u septembru trebalo da otputuje u Moskvu na samit sa ruskim predsednikom.

Američki zvaničnici su pre poslepodnevnog razogovora upozorili Moskvu da bi davanje azila Snoudenu dovelo u pitannje tvrdnje Rusije da ne želi da njegov slučaj pokvari odnose sa SAD.

"Podstičemo rusku vladu da dozvoli organizacijama za ljudska prava da rade u celoj Rusiji, a ne samo u tranzitu moskovskog aerodroma", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni, aludirajući na današnji sastanak humanitarnih aktivista na Snoudenom na aerodromu u Moskvi.

Sličan stav je iznela i portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, rekavši da su netačne spekulacije da je sastanak iskorišćen da bi američki zvaničnici preko predstavnika nevladinih organizacija poslali Snoudenu poruku.

Edvard Snouden
Edvard Snouden

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track