Obama traži snažnu rezoluciju SB UN za Siriju

Osudio kritičare

Obama traži snažnu rezoluciju SB UN za Siriju

Planeta -
Američki predsednik kaže da se sirijski režim mora suočiti sa posledicama posle upotrebe hemijskog oružja

NJUJORK - Američki predsednik Barak Obama danas je zatražio da se donese snažna rezolucija SB UN za Siriju, ističući da se sirijski režim mora suočiti sa posledicama posle upotrebe hemijskog oružja. U govoru pred Generalnom skupštinom UN, Obama je ustao u odbranu svoje pretnje silom protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada i osudio kritičare koji optužuju SAD za nedoslednost, preneo je AFP.

"Mora biti doneta snažna rezolucija Saveta bezbednosti kako bi se verifikovalo da li Asadov režim ispunjava svoje obaveze, a ako to nije slučaj mora snositi posledice", rekao je Obama svetskim liderima. On je osudio i one koji sumnjaju u to da je Asad izveo hemijski napad 21. avgusta. "Te rakete su ispaljene sa teritorije koju kontroliše režim i pale su u pobunjeničku zonu", kazao je on.

"Ne verujem da vojna akcija, bilo da je izvedu snage spolja ili unutar Sirije, može da postigne trajni mir. Isto tako ne verujem da bi SAD ili bilo koja nacija mogli da odluče ko će voditi Siriju", rekao je Obama. "Ipak, smatram da lider koji je pobio svoje građane i decu ne može imati legitimitet da vodi raspadnutu zemlju", naveo je američki predsednik za Asada.

Govoreći o Iranu, on je kazao da ta zemlja mora preduzeti "transparentne" akcije koje mogu biti proverene kako bi prekinula međunarodne sumnje u svoj nuklearni program.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track