Obama večerao u tokijskom metrou, pojeo pola porcije sušija
Foto: Printscreen

Predsednik SAD u Japanu

Obama večerao u tokijskom metrou, pojeo pola porcije sušija

Planeta -
Levoruki glavni kuvar Džiro Ono već više od pola veka pravi najfiniji suši. Kod njega 20 sušija za jednu osobu košta oko 211 evra, što je početna cena
1 / 3 Foto: Reuters

TOKIO - Američki predsednik Barak Obama pohvalio je kvalitet sušija koji mu je poslužen u jednom malom restoranu na stanici tokijskog metroa, ali je pojeo samo polovinu porcije, prenosi japanska štampa.

Japanski premijer Šinzo Abe odlučio je da za prvu večeru tokom Obamine posete Japanu odvede predsednika SAD u restoran kako bi razvio prijateljske odnose s njim. Međutim, Obama, poznat kao pragmatičan političar, odmah je počeo pregovore o trgovinskim odnosima između dve zemlje.

Kako je naveo vlasnik susednog restorana, Obama je pojeo polovinu serviranog sušija, dok je Abe degustirao suši jedan po jedan. Na izlasku iz restorana Obama je okupljenim novinarima rekao da se u restoranu "služi baš dobar suši". Abe je na konferenciji za novinare rekao da mu je Obama preneo da je jeo najbolji suši. Džiro Ono, 88-ogodišnji majstor za suši, drži restoran koji je uprkos skromnom ambijentu dobio tri zvezdice prestižnog gastronomskog vodiča "Mišlen" (Michelin).

Restoran Sukijabaši nalazi se u suterenu jedne zgrade u centru Tokija koji izlazi na stanicu podzemne železnice. U minimalističkom ambijentu sa 24 mesta, za najmoćnijeg čoveka sveta, naviknutog na raskošne gala večere, nije sinoć bili ni srebrnog escajga ni kristalnih čaša.

Levoruki glavni kuvar Džiro Ono već više od pola veka pravi najfiniji suši. Kod njega 20 sušija za jednu osobu košta najmanje 30.000 jena (oko 211 evra), što je početna cena. "To možda izgleda skupo, ali treba pre svega imati u vidu izuzetan ukus", piše "Mišlen".

http://www.youtube.com/watch?v=a3a7SWVZQJs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track