Obilni sneg paralisao Francusku i Poljsku

Nevreme u Evropi

Obilni sneg paralisao Francusku i Poljsku

Planeta -
Jak sneg i vetar desetine hiljada stanovnika ostavio bez struje, a u Poljskoj jaka hladnoća odnela prve žrtve

PARIS – Obilan sneg i jaki udari vetra ostavili su u nedelju bez struje desetak hiljada stanovnika u francuskim Alpima i na jugu Francuske, gde je zbog jakog vetra nestao britanski dečak i jedna surfer.

U nedelju rano ujutro potonuo je brod bez putnika u luci u Marselju kome su pod naletom vetra popucali vezovi pa je bačen na obalu.

Bez struje je ostalo više od 50.000 domaćinstava, po zadnjem izveštaju francuske kompanije za distribuciju električne energije.

Sneg ponegde prati snažan vetar koji od subote duva u više francuskih regija.

Zasad se ne zna kad bi se stanje moglo da bude normalizovano, jer tehničke ekipe imaju teškoća u otklanjanju kvarova na mreži zbog loših vremenskih uslova.

Nevreme je poremetilo i stanje u saobraćaju. U Isereu više desetina automobila bez zimskih guma zatrpano je na putevima zbog neobično obilnog snega (40 do 50 cm novog snega).

Tri osobe su se smrznule u Poljskoj, dvojica muškaraca od 52 i 56 godina smrznula su se na jugoistoku Poljske. Njihova su tela pronašli prolaznici.

"Bili su pod uticajem alkohola", rekla je Renata Laszczka-Rusek, portparolka policije u LublinuSneg je poremetio i železnički saobraćaj, naročito u središtu zemlje. Gotovo 70.000 ljudi ostalo je bez struje na području Varšave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track