OBNOVLJENA PRUGA: Otvorena deonica Lešnica-Loznica oštećena u poplavama
Foto: Tanjug

Ministarka Zorana Mihajlović

OBNOVLJENA PRUGA: Otvorena deonica Lešnica-Loznica oštećena u poplavama

Društvo -
Time je ponovo uspostavljen teretni železnički saobraćaj između Srbije i Republike Srpske
1 / 8 Foto: Tanjug

LOZNICA - Potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvorila je danas za saobraćaj obnovljenu prugu Lešnica-Loznica, koja je bila oštećena u poplavama. Time je ponovo uspostavljen teretni železnički saobraćaj između Srbije i Republike Srpske.

Ona je u Lešnici najavila da će sva putna i železnička infrastruktura koja je oštećena u poplavama biti obnovljena do 1. oktobra. Pruga Lešnica-Loznica je deo pruge Ruma-Šabac-Zvornik, koja se koristi za teretni železnički saobraćaj od Šapca ka Republici Srpskoj koji je bio obustavljen od 15.maja.

Mihajlović je rekla da je obnovom te deonice Lešnica-Loznica u dužini od 2,4 kilometra urađen značajan posao, s obzirom da su Železnice imale gubitak veći od 1,5 milion evra do 15. maja.

U Železnicama Srbije kažu da je projektovana brzina na toj pruzi oko 80 kilometara na sat, a da se teretni saobraćaj sada obavlja brzinom od 20 kilometara na sat. Potpredsednica Vlade je rekla da će uskoro biti postignuta projektovana brzina na tom železničkom pravcu.

"Železnice Srbije moraju efikasnije da realizuju projekte koji su ukupno vredni oko jednu milijardu evra i zbog toga su već započete organizacione promene u tom preduzeću koje će biti nastavljene", rekla je ona. Ona je istakla da Železnice Srbije moraju više da rade i da postanu deo Evropske železničke mreže.

Obnovljenom prugom Lešnica Loznica je pred ministarkom i generalnim direktorom Železnica Srbije Dragoljubom Simonovićem prošao teretni voz - dizel lokomotiva 661 koja prevozi kamen iz kamenoloma kod Malog Zvornika za potrebe izgradnje pristupnih saobraćajnica za most Zemun-Borča. Na pruzi Lešnica Loznica radovi su započeli 14. juna i do sada je utrošeno oko 20 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja