OBRAČUN DRŽAVE S KRIMINALOM: Rasplet afera Bulevar i C market!
Foto: Kurir štampano

Uhapšen Slobodan Radulović, saslušan Aleksandar Bijelić i više osoba

OBRAČUN DRŽAVE S KRIMINALOM: Rasplet afera Bulevar i C market!

Politika -
Radulović je poneo sa sobom dokumenta koja dokazuju muljanja Miroslava Miškovića prilikom privatizacije „C marketa

BEOGRAD - Sad mu je odzvonilo.Slobodan Radulović, bivši direktor „C marketa“, sleteo je juče oko 12.15 na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ redovnom linijom iz Moskve. Radulovića je na aerodromu sačekala policija, kao i sanitetsko vozilo jer mu je zdravstveno stanje izuzetno loše.- Radulović je poneo sa sobom dokumenta koja dokazuju muljanja Miroslava Miškovića prilikom privatizacije „C marketa“. Ti papiri će zakopati vlasnika „Delta holdinga“. Radulović je svestan da je ovo njegovih pet minuta i da ništa ne sme da prepušta slučaju - kaže izvor Kurira i podseća da će on dobiti status svedoka saradnika.

Dolazak na aerodrom... Radulovića sproveli agenti
Dolazak na aerodrom... Radulovića sproveli agenti

Sigurnost na prvom mestu... Radulovića voze u policiju
Sigurnost na prvom mestu... Radulovića voze u policiju

Krio se u Španiji i na Kubi- Spreman je da odgovori na sve optužbe i ponudi dokaze da iza afere stoji Mišković. Raduloviću će biti dodeljen status svedoka saradnika jer zna mnogo o Miškovićevim prljavim radnjama i mahinacijama - dodaje naš izvor iz tužilaštva.S beogradskog aerodroma Radulović je prevezen u PU za Grad Beograd zbog identifikacije. Tamo je stigao nešto posle 13.30, a zadržao se oko 20 minuta. Pod pratnjom je potom prevezen u Centralni zatvor, u zatvorsku bolnicu gde su ga pogledali lekari. Posle toga je, na lično insistiranje, prebačen u Specijalni sud na saslušanje.Nema nameru da beži

Memorandum... Dokaz o kriminalnim radnjama prilikom privatizacije
Memorandum... Dokaz o kriminalnim radnjama prilikom privatizacije

Krivično-vanpretresno veće Specijalnog suda, pred kojim je Radulović juče saslušan, odlučilo je da na snazi ostane ranije rešenje o određivanju pritvora, i to zbog opasnosti od bekstva. Tokom kratkog saslušanja, on je objasnio da se proteklih godina skrivao na relaciji Španija-Kuba i predložio sudskom veću da mu omogući da se brani sa slobode jer se dobrovoljno predao.- Rekao je da je teško bolestan čovek i da je svestan da mu nije preostalo puno vremena, kao i da nema nameru da beži ili da se skriva - kaze izvor Kurira i dodaje da Raduloviću nisu postavljana pitanja o sudskom postupku koji je protiv njega vođen, niti saznanjima o nezakonitim poslovima Miškovića.- Ta pitanja na red će doći kasnije, a Radulović je već pokazao volju da istražnim organima pruži dokaze i ispriča sve što zna - kaže on.Posle saslušanja, Radulović je vraćen u bolnicu u Centralnom zatvoru.Radulović je 2006. godine zbog optužbi za proneveru 30 miliona evra u „C marketu“ pobegao iz zemlje, godinama je živeo u Španiji, a pre nekoliko meseci se preselio na Kubu. U odsustvu je osuđen na pet godina zatvora zbog malverzacija sa „C marketom“ u okviru presude „Stečajnoj mafiji“.

CRNO NA BELO: Šta je potpisano 2005.Koštunica, prevara veka i memorandumMemorandum o razumevanju potpisan je 19. avgusta 2005. i njime su se Miroslav Mišković, Slobodan Radulović i Milan Beko između sebe dogovorili o načinu preuzimanja akcija malih akcionara „C marketa“.Sastanak je inicirao tadašnji premijer Vojislav Koštunica, a memorandumom je bilo predviđeno da „Primer C“ Slobodana Radulovića, koji je bio jedini zvanično prijavljeni učesnik u procesu preuzimanja, otkupi akcije malih akcionara. Potom je svoj „Primer C“ Radulović, zajedno sa otkupljenim akcijama, trebalo da prenese na Milana Beka i Miroslava Miškovića, dok je Milan Beko svoj većinski paket od 60 odsto trebalo da preda Miškoviću nakon dve godine. Ubrzo posle postizanja takvog dogovora, Komisija za hartije od vrednosti odobrila je da se proces prodaje „C marketa“ nastavi. Taj postupak je, podsetimo, godinu dana ranije bio zamrznut zbog sudske odluke o privremenoj meri zabrane raspolaganja akcijama na berzi. Sve je dalje krenulo po Memorandumu. Slobodan Radulović je već u novembru preneo „Primer C“ u vlasništvo Milana Beka.- Ja sam „Primer C“ oko 20. novembra 2005. preneo „Novafinu“, čiji je vlasnik bio Beko. Odmah nakon preuzimanja „C marketa“ od strane „Primera C“, čiji je vlasnik tada bio Bekov „Novafin“ iz Luksemburga, za Miškovića, za Beka i za predsednika Vlade Koštunicu postajem potpuno nepoželjna osoba pošto sam već obavio sve poslove koji su bili u njihovom interesu i počinje neviđena hajka protiv mene - rekao je bivši direktor „C marketa“.Kako je rekao, njegov progon počinje kako bi bio isključen iz realizacije Memoranduma, čije odredbe nisu poštovane.- Koštunica i Mišković su odlučili da Mišković odmah preuzme „C market“ - rekao je Radulović.Nakon potpisivanja Memoranduma, Beko menja stranu i postaje partner sa Miroslavom Miškovićem, a Radulović tvrdi da su ga Beko i Mišković lažno optužili kako bi ga smenili sa mesta generalnog direktora.

Savet za borbu protiv korupcije 2007. pisao o aferi „C market“Kako je Milan Beko pomogao MiškovićuSavet za borbu protiv korupcije još 12. oktobra 2007. podneo je izveštaj o slučaju „C marketa“, u kojem opisuje kako su to preduzeće preuzeli Miroslav Mišković i Milan Beko. Takođe, opisuje se i šta je radio Radulović. U izveštaju se pominje da je jedan socijalistički direktor koji je upravljao preduzećem, u kojem nije bilo velikog raspona plata, obezbedio sebi dominantno učešće u vlasništvu kapitala.- Taj kapital je, prema ocenama samog direktora, vredeo više stotina miliona evra. Logično bi se moglo zaključiti da direktor najverovatnije nije platio realnu cenu za svoj udeo u vlasništvu preduzeća - navodi se, između ostalog, u izveštaju za Radulovića.

Saslušan i bišvi gradski menadžer

Takođe, juče je saslušan i Aleksandar Bijelić, bivši gradski menadžer i funkcioner DS, kao i Marko Blagojević, bivši direktor Agencije za investicije i stanovanje. Pet osoba odazvalo se juče pozivu PU za Grad Beograd, kad im je u policijskoj stanici „29 novembar“ pročitana krivična prijava, a saslušanje je zakazano za ponedeljak u 10 sati.U obračunu države sa kriminalom očekuje se rasplet afera "Bulevar" i "C market" u kojima je država oštećena za desetine miliona evra...

NE PROPUSTITE

EPILOG: I Đilas na saslušanju zbog afere Bulevar?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track